America deschide în scădere. China îşi devalorizează moneda ca să stopeze prăbuşirea pieţei financiare

Autor: Ştefan Stan 07.01.2016

Măcelul de pe burse a ajuns şi în Statele Unite. Indicele bursier Dow a scăzut cu 300 de puncte, în condiţiile în care tumultul din pieţele globale de la începutul anului a atins joi apogeul pe bursele din jurul lumii, în special pe cea chineză, unde acţiunile s-au prăbuşit spectaculos cu 7%. 

Noul an a început extrem de prost pentru Wall Street, care are cel mai prost start din 2008 încoace. Iar China este epicentrul dezastrului. Căderea liberă a stock-urilor chineze de la începutul şedinţei de tranzacţionare a produs o oprire totală a pieţei bursiere la numai 30 de minute de la start, intrând în istorie ca cea mai scurtă zi pe bursă. 

Indicele S&P 500 de a semenea a scăzut în SUA cu 1,5%, iar Nasdaq composite cu 1,8%. 

În deschiderea şedinţei de joi, principalele pieţe de acţiuni raportează scăderi semnificative: bursa din Germania scade cu 2,7%, bursa franceză se corectează cu minus 2,4%.

La Bucureşti, bursa a deschis şedinţa cu un minus de 1,76% pe un rulaj de 4 milioane de lei, mai ridicat decât deschiderile şedinţelor anterioare.

Din rândul acţiunilor lichide, titlurile Petrom raportează cele mai mari scăderi, de minus 3,5% până la o cotaţie de 0,275 lei/unitate. Titlurile Romgaz scad cu 1,7%, cele ale Banca Transilvania se corectează negativ cu 1,5%.

Europa este sub asediu săptămâna aceasta în condiţiile în care rămăşiţele încetinirii creşterii economic a Chinei au produs hemoragii pe bursele din jurul lumii, chiar şi în Europa. 

”Suntem cu toţii împreună în această lume. Globalizarea face extrem de dificilă izolarea sau diferenţierea între pieţe. Diversificarea este mai grea acum decât a fost vreodată”, a spus Walter Todd, care supraveghează un fond de investiţii de 1,1 miliarde de dolari - Greenwood Capital Associates.