Terenurile pe care sunt construite nouă magazine Lidl îşi schimbă proprietarul

Autor: Cristina Rosca 08.01.2016
Fondul britanic de investiţii First Property, care deţine în România o clădire de birouri în Bucureşti şi două centre logistice în provincie, a plătit 10,5 milioane de euro pentru a achiziţiona terenurile pe care sunt amplasate nouă magazine Lidl.
 
Fondul de investiţii a preluat împreună cu o serie de alţi in­vestitori terenurile din Baia-Mare, Blaj, Brad, Buzău, Făl­ticeni, Luduş, Pecica, Piatra Neamţ şi Salonta, pe acestea fiind în continuare funcţionale ma-gazine Lidl. Nici reprezentanţii First Property şi nici cei ai Lidl nu au dorit să dezvăluie numele vân­zătorului. Oficialii Lidl spun însă că „spaţiile nu au făcut niciodată parte din portofoliul companiei. Astfel, activitatea companiei noastre nu va fi în niciun fel afectată şi va continua să se des­făşoare în acelaşi regim.“
 
Nemţii de la Lidl nu au precizat niciodată câte dintre cele 192 de magazine ale reţelei sunt dezvoltate pe terenuri proprii şi câte pe spaţii închiriate. Oficialii companiei au spus doar că majoritatea magazinelor Lidl sunt deschise pe terenuri cumpărate, compania preferând să fie pro­prietar. Lidl a intrat oficial pe piaţa locală în 2011, când a preluat 107 de magazine Plus Discount. O parte dintre magazinele preluate de la Plus erau dezvoltate pe terenuri închiriate, iar o parte erau în proprietate. Ce au deschis ulterior nemţii însă au fost ma­gazine pe terenuri proprii, aceasta fiind strategia grupului Schwarz din care fac parte reţelele surori Lidl şi Kaufland. Cele două companii sunt cunoscute în piaţă pentru că sunt în căutare de spaţii bine poziţionate, de multe ori în inima oraşelor. Kaufland spre exemplu, care s-a dezvoltat de la zero pe piaţă, are toate ma­gazi­nele şi terenurile în proprietate.
 
Nemţii de la Lidl au în România 192 de magazine de tip discount şi afaceri de peste 800 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Nu există date publice privind businessul Lidl în România.
 
„Sunt încântat de această investiţie realizată de către noi şi de către clienţii noştri într-un portofoliu de spaţii în care funcţionează magazine Lidl. Lidl este un retailer de top din România şi are planuri să îşi majoreze businessul pe această piaţă, iar supermarketurile care se află pe spaţiile preluate de noi sunt bine poziţionate pentru acest lucru“, spune Ben Habib, CEO-ul First Property. Compania deţine în România o clădire de birouri în Bucureşti, pe strada Dr. Felix din apropiere de Piaţa Victoriei, şi două centre logistice în Ploieşti şi Cluj. „Avem în plan investiţii noi pe piaţa din România.“ Fondul are investiţii în principal în Polonia şi Marea Britanie.
 
First Property estimează că terenurile achiziţionate în Ro­mânia vor genera un profit anual înainte de aplicarea taxelor de circa 180.000 de euro, potrivit com­paniei. Media perioadelor rămase din contractele de închi-riere pentru cele nouă proprietăţi este de peste şapte ani, potrivit unui raport al First Property Group pe bursa de la Londra.