Fabrica desprinsă la mijlocul anilor ’90 din Colgate-Palmolive Braşov a ieşit la export pe pieţe din Asia de Sud-Est şi în Marea Britanie

Autor: Alina-Elena Vasiliu 09.01.2016
Compania Mebra din Braşov, controlată de şapte antreprenori români, un business care îşi are rădă­cinile în fosta fa­brică de pastă de dinţi şi pan­sa­mente Norvea Bra­şov, a ieşit anul trecut pentru prima dată la export pe pieţe din Asia de Sud-Est, dar şi Marea Britanie şi Slovacia, după ce vânzările de pe piaţa locală au crescut în ultimii ani cu rate anuale de peste 5%.
 
În România, Mebra este lider pe piaţa pansamentelor de tip leucoplast, cu o cotă de piaţă de 10%, potrivit datelor companiei de cercetare Euromonitor.
 
Povestea producţiei de pastă de dinţi şi pansamente de tip leucoplast a început la Braşov în urmă cu peste 90 de ani, iar după revoluţie a cunoscut două „episoade“ cu final diferit. Partea de business preluată de gigantul Colgate-Palmolive în 1992 a dispărut complet, în timp ce producţia continuată de un grup de antreprenori – Mebra - s-a luptat cu criza, dar a reuşit să rămână în piaţă.