Noiembrie, cea mai bună lună pentru consum, plus 15%

Autori: Cristina Roşca , Mădălina Dediu Panaete 08.01.2016

Comerţul cu amănuntul a crescut în noiembrie cu 15%, susţinut de o evoluţie pozitivă a tuturor celor trei segmente, respectiv alimente, produse nealimentare şi carburanţi. De departe, cea mai bună evoluţie a avut-o consumul de ali­men­te, băuturi şi ţigări, care a postat un avans de aproape 30%. No­iem­brie a fost a şasea lună con­secutivă în care creşte­rea vânzărilor pentru astfel de pro­­­duse a depăşit 20%, „galopul“ fiind susţinut de re­du­­cerea TVA la alimente la 1 iunie de la 24% la 9%.

„În industria alimentară după şase luni de TVA de 9% a început consolidarea. Oame­nii au început să consume.  Anul 2016 va fi unul din cei mai buni ani ai României pentru că toa­te măsurile care au fost luate, inclusiv mărirea sala­riu­lui minim (la 1.250 de lei brut - n.red.) şi reducerea TVA, vor relansa consumul“, spune Radu Timiş, pro­prietarul CrisTim, unul dintre cei mai mari procesatori de carne din România.

Noiembrie a fost însă o lună bună şi pentru vânzările de produse nealimentare, readuse la viaţă de Black Friday, cel mai important eveniment de shopping din an. Şi în cazul vânzărilor de electroscasnice, haine sau cosmetice, dar şi în cel al carburanţilor, creşterea a depăşit 9%.