VIDEO ZF Live. Toma Adrian Dinu, decan al Facultăţii de Management în Agricultură: În agricultură se produc cereale, se produc oleaginoase. Din păcate nu am făcut pasul către prelucrarea materiei prime

Autor: Roana Rotaru 11.01.2016

Cea mai mare problemă din agricultura românească rămâne producţia scăzută de produse agricole prelucrate, deşi exporturile de produse agroalimentare au depăşit importurile după primele trei trimestre din 2015.

România exportă materii prime, neînţe­legând că dacă ar prelucra produsele agricole ar obţine produse alimentare cu proprietăţi superioare faţă de cele ale materiilor prime, pe care le-ar putea exporta la preţuri mai mari,  a spus la ZF Live profesorul universitar doctor Toma Adrian Dinu, decan al Facultăţii de Ma­nagement, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMBV).

„În agricultura noastră se produc materii prime, se produc cereale, se produc oleginoase. Din păcate nu am făcut pasul către prelucrarea materiei prime şi conversia ei în produse ceva mai mult prelucrate. Mă gândesc la fermele zootehnice, mă gândesc la carne, la prelucrarea produselor, iar dacă e să ne uitam la im­porturile de produse agricole, stăm foarte rău pe partea de produse prelucrate“, a spus Toma Adrian Dinu.

Mentalitatea românilor contribuie şi ea la deficitul de balanţă comercială pentru că românul nu cumpără produse româneşti şi inoculează copiilor ideea că lucrul cu animelele este o meserie degradantă, mai spune decanul.

„Dacă vrem ca economia românească să meargă, trebuie să consumăm din economia românească (...). Pe de altă parte, noi ne creştem copiii cu o vorbă: «Să nu rămână la coada vacii!». În momentul în care inoculăm copiilor ideea că munca cu animalele este degradantă, de ce am vrea ca şi copiii noştri să se îndrepte spre această muncă? Ştiu că mulţi fermieri din zootehnie au probleme în a-şi găsi forţă de muncă în zootehnie sau, de ce nu, forţă de muncă calificată în zootehnie.“

Ce a mai spus Toma Adrian Dinu la ZF Live

 

n Faţă de sectorul vegetal, activitatea din zootehnie este mult mai puţin remunerată. Este o piaţă liberă, românii trebuie să se bată cu toţi europenii, e o piaţă stabilită la bursa cu care noi nu am învăţat să lucrăm. Nu e uşor să lucrezi cu animele. Animalul te leagă, zi de zi, ceas de ceas, nu ai pauză, concediu. Nu e ca în „vegetal”, unde munca e sezonieră.

 

n Previziuni în agricultură pe 2016. În agricultură suntem dependenţi de climă. Ar trebui să gândim un sistem de irigaţii care să facă să ajungă apa mai ieftin la rădăcina plantei, indiferent cine o plăteşte, statul sau fermierii. Sunt nişte costuri care se vor regăsi în economia românească. Trebuie să încurajăm preparatele din legume. Noi am avut fabrici de legume, le-am distrus şi importăm preparate din legume. Nu ştiu dacă mai avem 2- 3 fabrici de preparate din legume.