Video ZF Live. Radu Moldoveanu, Smart Business Projects: Antreprenorii trec greu peste orgolii: „Bine, ne asociem, dar cine o să conducă?“

Autor: Roxana Rosu 11.01.2016

Micii fermieri ar trebui să se asocieze şi să acceseze fonduri europene pentru că agricultura nu mai poate fi făcută haiduceşte, fără lanţuri integrate, fără putere de negociere cu traderii şi cu retailerii, a spus la ZF Live Radu Moldoveanu, managing partner Smart Business Projects, firmă specializată pe consultanţă pentru fonduri UE.

Noul exerciţiu cu fonduri UE, 2014-2020, ar trebui să aducă o simplificare a procesului, multe măsuri urmând să fie deschise în perioada următoare. „Ministerul Agriculturii s-a mişcat foarte repede mereu pe accesarea programelor. Chiar în decembrie au mai fost lansate în consultare două ghiduri pe sector, inclusiv unul pe segmentul de solarii.“

Consultantul este de părere că agricultura are nevoie de asociere pentru a face bani şi de viziune pe termen lung. Produsul nu trebuie să plece de la antreprenor în formă brută, ci într-o formă pregătită pentru comercializare. „Menta­litatea românului este «bine, ne asociem, dar cine o să conducă? Cum?». Nu pot trece de multe ori peste orgolii“.

Majoritatea agricultorilor care iau fonduri UE investesc în mij-loace fixe. Activităţile de pro­ducţie au punctaj mai mare, dar este dificil pentru firme să acce­seze după modificarea regula­mentului. „La IMM nu mai este de ajuns să fii IMM, ci trebuie ca şi alte firme deţinute de acţionari să fie IMM-uri. Altfel nu intră în criteriul de eligibilitate. Mai grav este că decizia merge şi retroactiv. Mediul de consultanţă a sesizat problema. Vom vedea dacă se schimbă ceva.“

Practic, Radu Moldoveanu consideră că din 2007 până în prezent cea mai mare problemă în acest domeniu a fost schimbarea regulilor în timpul jocului. Re-zultatul este că antreprenorii sunt bulversaţi, existând teamă că vor descoperi că au făcut fără să vrea o fraudă. „De cele mai multe ori sunt întrebate şi ascultate com-paniile mari, mai puţin antre-prenorii mici. Dar ca să ştii cum merge cu adevărat un business, un sector, trebuie să vorbeşti şi cu cei mici. Sunt probleme de birocraţie, legislaţie etc.“

În luna septembrie s-a apro­bat Ordonanţa de Urgenţă nr. 40 privind gestionarea fon­durilor UE în exerciţiul 2014-2020 pentru că exista riscul dezangajării, ca urmare a nechelturii sumelor bugetate. Per total, programul naţional de dezvoltare rurală are o valoare de 8 mld euro, iar plăţile directe sunt 10 mld. euro pentru 2014-2020.

Smart Business Projects oferă servicii de consultanţă pe agricultură, mai ales pentru ferme, având în total peste 20 de proiecte cu valoare medie de 500.000 euro. Investiţiile au vizat sere, echipamente, tractoare, aparate pentru hrănirea animalelor, consolidarea fermelor, irigaţii mobile.

Atunci când aleg un consultant, fermierii ar trebui să se bazeze pe o recomandare, apoi să îşi dimensioneze foarte bine investiţia. Radu Moldoveanu spune că de multe ori clienţii vin, spun că vor un proiect cu fonduri UE şi întreabă cât pot lua maxim. „Dar o problemă este cofinanţarea. De exemplu, la un proiect de 1,5 mil euro, dacă iei un million euro fonduri UE, trebuie să vii cu 500.000 euro, plus partea neeligibilă, respectiv TVA 24%. El se recuperează cam în 180 zile, dar acum ANAF vrea să reducă la 15 zile“.

Pentru fonduri UE, sunt două mecanisme de decontare: cererea de plată şi cererea de rambursare. Prin proiect ţi se impune să foloseşti ambele metode. „Cererea de plată o trimiţi la autoritatea de management, ei verifică şi rambursează suma nerambursabilă, urmând ca în 10 zile să pui partea ta de cofinanţare, plus partea neeligibilă. Şi retransmiţi cererea de rambursare aferentă cererii de plată către organismul intermediar“.

Accesul la fonduri europene a ajutat în ultimii ani dezvoltarea anumitor sectoare agricole, de exemplu pe zona de legume, unde culturile în solarii s-au dublat. Pe de altă parte la bovine agricultorii se confruntă cu anumite dificultăţi ca urmare a legislaţiei restrictive. „La fiecare bovină trebuie să asiguri un hectar de păşune. Cei mai mulţi au probleme cu asta. Păşunile sunt la Consiliile Locale şi fermierii nu pot accesa fondurile“.

Informaţii detaliate despre programele în derulare şi fondurile europene disponibile pot fi găsite pe siteul Ministerului Agriculturii şi al  AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale“