VIDEO ZF Live. Radu Georgescu, partener CFO Network: Peste 80% din bugetul statului este susţinut de persoane fizice, companiile susţin doar 6%

Autor: Roxana Rosu 12.01.2016

Noile prevederi din Codul fiscal legate de impozitul pe imobile în cazul persoanelor care au sediul firmei în propria locuinţă sunt ambigue şi duc la interpretări diferite de la o autoritate publică la alta, a spus la ZF Live Radu Georgescu, managing partner al companiei de consultanţă fiscală CFO Network, care arată că astăzi în România persoanele fizice susţin bugetul consolidat al statului în proporţie de 80%.

„La PFA şi SRL, unde spaţiul este folosit şi ca locuinţă, şi ca sediul companiei, au fost mereu discuţii, inclusiv cu ANEVAR, despre cum delimitezi zona folosită ca birou şi zona de locuit. Se­cretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş a explicat la un moment dat că se delimitează în funcţie de cheltuielile cu utilităţile. Dacă un PFA sau SRL nu introduce în contabilitate cheltuielile cu utilităţile, spaţiul este considerat pe persoană fizică, deci este un imobil cu impozit mai mic. Dar în normele Codului fiscal nu era această delimitare legată de utilităţi. E ambiguu în legislaţie. Se face referire la com­paniile care decontează utilităţile, dar nu la cele care nu înregistrează cheltuielile cu utilităţile“, a spus Radu Georgescu.

Practic, legislaţia nu face nicio referire la PFA sau SRL care nu îşi decontează utilităţile.

Contribuabilii trebuie să declare în ce scop folosesc apartamentul până la sfârşitul lunii martie.