Erste: Vor fi obligaţiuni în euro pe piaţa locală şi împrumuturi de pe pieţele externe cât mai curând

Autori: Marius Oncu , Claudia Medrega 12.01.2016

Reducerea rezervelor minime obligatorii la valută operată de BNR ar putea deschide calea pentru emiterea unor obligaţiuni denominate în euro pe piaţa internă în primul trimestru, iar România ar trebui să se împrumute şi de pe pieţele externe cât mai curând posibil, având în vedere riscurile politice şi fiscale, dar şi schimbarea condiţiilor pe pieţele financiare ca urmare a înăspririi politicii monetare de către Fed, afirmă analiştii grupului Erste.

Anul 2015 a fost primul an fără emisiuni de obligaţiuni în euro pe piaţa locală de la începutul crizei, dar în prima parte a acestui an Ministerul Finanţelor va reveni cu astfel de emisiuni, având în vedere că în februarie ajung la scadenţă titluri de 1,6 mld. euro. Începând din vara anului 2009 şi până în 2014 Trezoreria statului a împrumutat cumulat de pe piaţa internă aproape zece miliarde de euro de la bănci.

„Recenta reducere a rezervelor minime obligatorii la valută (de către BNR – n.red.) ar putea deschide calea pentru emisiunea unor obligaţiuni denominate în euro pe piaţa internă în primul trimestru. Emisiunea de eurobonduri ar trebui să aibă loc cât mai repede posibil în acest an, din cauza riscurilor fiscale şi politice, pe lângă restrângerea graduală a lichidităţii pentru dolari pe pieţele externe, în urma ciclului de creştere (a dobânzii – n.red.) de către Fed“, se arată într-o notă către analişti şi investitori a Erste Bank, proprietarul BCR.

Banca Naţională a decis recent reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabilă pasivelor în valută ale băncilor de la 14% la 12%, eliberând băncilor circa jumătate de miliard de euro, conform estimărilor analiştilor. „Măsura va elibera aproximativ 450 mil. euro în piaţă începând de pe 24 ianuarie. Cea mai mare parte a acestei lichidităţi suplimentare ar putea fi investită de bănci într-o obligaţiune denominată în euro, emisă de Ministerul Finanţelor pe piaţa internă în luna februarie“, notează Erste.

Analiştii Erste susţin că nu există motive pentru a amâna o ieşire pe pieţele externe, întrucât situaţia fiscală s-ar putea deteriora, iar incertitudinile ar putea creşte în România mai târziu pe parcursul anului, în contextul apropierii alegerilor.

România intenţionează să atragă în acest an 3 mld. euro prin vânzarea de eurobonduri, însă nu a anunţat planuri pentru primul trimestru referitoare la volum, monedă sau maturitate. Ministerul Finanţelor are de acoperit în iunie o plată de 1,5 mld. euro pentru scadenţa unor eurobonduri în iunie şi vizează şi o consolidare a rezervelor valutare. Pe lângă eurobondurile cu maturitate în iunie, statul trebuie să acopere pe piaţa internă scadenţa în luna februarie a unor obligaţiuni în valoare de 1,6 mld. euro.

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute în acest an şi aproximativ 1,5 miliarde de euro de la instituţiile internaţionale.

Cel mai recent, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat de pe pieţele externe în luna octombrie, când a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 mld. euro şi obligeţiuni pe 20 de ani totalizând 750 mil. euro. De pe piaţa internă, statul a atras anul trecut 38,6 mld. lei, cu 16% mai puţin faţă de anul precedent, când a atras 46 mld. lei (41,9 mld. lei şi 928,7 mld. euro).

Pentru anul 2016, programul de împrumuturi prevede atragerea a 48-50 de mld. lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă, dar vizează şi ieşiri pe pieţele externe în valoare de 3 mld. euro, în funcţie de oportunităţi. De asemenea, statul intenţionează să-şi asigure 1,5 miliarde de euro prin trageri din împrumuturile contractate de la instituţii financiare internaţionale.

Finanţele au în vedere şi lansarea unei emisiuni noi de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de aproximativ 1 mld. euro şi maturitate de cel puţin cinci ani, pentru refinanţarea parţială a titlurilor de stat în valoare totală de 1,6 mld. euro care ajung la scadenţă pe piaţa internă anul acesta. De asemenea, ar putea fi luată în calcul şi o eventuală redeschidere a acestei emisiuni, „în contextul relaxării cerinţelor BNR privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit“, se arată în programul de emisiuni pentru anul 2016, publicat de Ministerul Finanţelor.