Melania Ursu, actriţă a Teatrului Naţional din Cluj, a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani

Autori: Szasz Jutka , Vasile Măgrădean 12.01.2016

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, actriţa Melania Ursu a încetat din viaţă luni.

"Ne-a părăsit fulgerător la început de an actriţa Melania Ursu (16 iunie 1940 - 11 ianuarie 2016). Absolventă a Institului de Artă Teatrală şi Cinematografică «I.L. Caragiale» din Bucureşti, promoţia 1961, clasa regizorului profesor Moni Ghelerter, Melania Ursu a făcut parte dintr-o generaţie de aur, fiind colegă cu marii artişti Marin Moraru şi Gheorghe Dinică. Cariera şi viaţa ei de după absolvire s-a confundat, mai bine de o jumătate de veac, cu scena şi viaţa Naţionalului clujean, pe care a onorat-o cu nu mai puţin de optzeci de roluri. Talentul ei s-a făcut remarcat de la primele apariţii", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Teatrului Naţional din Cluj-Napoca au arătat că actriţa, care a murit în urma unor probleme de sănătate, a fost "o personalitate teatrală vie, ardentă, cu multiple faţete".

"A fost hărăzită în aceeaşi măsură pentru tragedie, dramă şi comedie. A avut şansa marilor întâlniri. A jucat sub îndrumarea unor regizori importanţi ca Ion Olteanu, Alexa Visarion, Mihai Măniuţiu, Victor Ioan Frunză, dar în primul rând fastă i-a fost întâlnirea în anii formării cu regizorul Vlad Mugur, directorul de atunci al Naţionalului. Memorabilă a rămas creaţia ei în «Corifeea din Ifigenia în Aulis». Vigoarea înfăţişării sale, marea capacitate de emoţie, uşurinţa cu care impresiona, într-un cuvânt libertatea ei de expresie crea în fiecare reprezentaţie magia proprie spectacolului de teatru, ce trece pe nesimţite de pe scenă în sufletul spectatorului vrăjit", se arată în comunicatul Teatrului Naţional.

Pe lângă teatru, Melania Ursu a jucat şi în filme, interpretând rolurile doamna Chiajna în "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", regia Malvina Urşianu, Pelaghia Roşu în "Munţi în flăcări", regia Mircea Moldovan, Vica în "Pădureanca" şi "Flăcări pe comori", ambele în regia lui Nicolae Mărgineanu, Ana în "Iarba verde de acasă", regia Stere Gulea, Irina în "Mere roşii", regia Alexandru Tatos.

"O altă latură a talentului ei s-a afirmat în cea de pedagog, motiv pentru care o scurtă perioadă a părăsit Clujul pentru Institutul de Teatru de la Târgu Mureş. A revenit la Cluj şi în anii '90 a făcut parte din primii profesori care au predat la reînfiinţata Facultate de Teatru. A fost un profesor exigent, în acelaşi timp dedicat şi atent, pentru generaţii de actori, pe care i-a format la Cluj sau Târgu Mureş şi pe care i-a urmărit şi încurajat şi după terminarea studiilor", au precizat reprezentanţii teatrului clujean.

De-a lungul carierei, Melania Ursu a fost distinsă cu numeroase premii, precum Premiul revistei Teatrul pentru rolurile din "Opinia publică" de Aurel Baranga şi "Un vis în noaptea miezului de vară" de W. Shakespeare (1970), Premiul de interpretare feminină pentru rolul din "Pasărea Shakespeare" de D. R. Popescu la Festivalul de Artă Teatrală, Iaşi (1975), Premiul de interpretare feminină pentru rol secundar doamna Chiajna în filmul "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" (1979), Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din "Cerul înstelat deasupra noastră" de Ecaterina Oproiu, la Festivalul Naţional de Teatru "Cântarea României" (1985).

"La Galele UNITER 2012, a primit cea mai înaltă recunoaştere a breslei actoriceşti: Premiul pentru întreaga activitate. A fost distinsă cu Medalia Meritul Cultural clasa I (1967); Ordinul Meritul Cultural clasa IV (1969), Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Cavaler (2002)", se mai arată în comunicatul Teatrului Naţional.

Înmormântarea Melaniei Ursu va avea loc, joi, la ora 14.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar corpul neînsufleţit al acesteia va fi depus, joi, între orele 10.00 şi 13.30, în foierul Teatrului Naţional.