Renault intră în hora zvonurilor privind testele de emisie de carbon. Acţiunile producătorului auto francez s-au prăbuşit cu 20% ştergând aproape 6 mld. de euro din valoarea companiei. Acţiunile Peugeot au scăzut cu 7%

Ziarul Financiar 14.01.2016
Acţiunile producătorului francez Renault au scăzut cu 20% pe fondul speculaţiilor că procurorii francezi au sechestrat anumite computere din câteva locaţii de teste, aparent ca parte a unei anchete legate de testele de emisii de carbon, anunţă Bloomberg.
 
“Corpul de Control al Ministerului Economiei a efectuat de dimineaţă verificări la câteva locaţii unde se făceau teste şi se acordau certificate pentru motoare”, a spus Florent Grimaldi, un oficial din cadrul sindicatului CGT. El a lăsat impresia că aceste descinderi sunt legate de investigaţii mai ample care au legătură cu scandalul de la Volkswagen.
 
Renault a anunţat că urmează să facă o declaraţie, iar comisarii nu au făcut niciun comentariu până acum, precizează Bloomberg.
 

Acţiunile Renault au scăzut cu 16%, la 72,98 euro pe unitate, iar declinul a atins 20% la un moment dat, cel mai amplu după 2008.

Titlurile Peugeot au coborât cu 8%, la 13,61 euro pe unitate.

Producătorii auto au intrat în atenţia autorităţilor de reglementare din luna septembrie, după ce conducerea Volkswagen a recunoscut că a înşelat testele de poluare pentru 11 milioane de automobile diesel la nivel mondial, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor. Scandalul a izbucnit în urma unei investigaţii a autorităţilor americane.

Autorităţile franceze investighează din septembrie dacă VW a înşelat clienţii în privinţa nivelului emisiilor automobilelor diesel şi s-a angajat să extindă cercetările la toţi producătorii, între care Renault şi PSA Peugeot Citroen.

Separat, autoritatea franceză pentru mediu a început testarea aleatorie a vehiculelor, pentru a vedea diferenţele dintre rezultatele testelor de laborator şi cele ale testelor în condiţii reale.

Peugeot a anunţat în octombrie că nu a folosit niciodată softuri pentru modificarea rezultatelor testelor de poluare.