VIDEO ZF Live. Răzvan Szilagy, Raiffeisen Asset Management: Planificarea financiară nu se poate face fără fonduri de investiţii

Autor: Roxana Rosu 15.01.2016

Fondurile de investiţii au avut anul trecut o evoluţie mai bună decât estimările iniţiale, cu un plus de 15% al activelor, fiind greu de prognozat dacă majorarea se va repeta în 2016, a spus la ZF Live Răzvan Szilagy, director general al administratorului de fonduri mutuale Raiffeisen Asset Management (RAM).

„2015 a fost mai bun decât ne aşteptam la începutul anului şi probabil mai bun decât va fi 2016. Sunt momente în piaţă în care diferite investiţii, clase de active, se comportă mai bine sau mai rău. Ultimii ani au fost foarte buni pentru fondurile de investiţii.“

Activele fondurilor de investiţii au crescut de la an la an, cu un plus de 12% anul trecut în piaţă, valoarea totală a activelor ajungând la circa 21 miliarde lei. Raiffeisen Asset Management are peste 50.000 de clienţi în fondurile pe care le administrează şi active de 6,7 mld. lei la finalul anului trecut.

Investiţiile în fonduri au crescut pe măsură ce clienţii încep să caute alternative de economisire la depozitele bancare, ale căror dobânzi au scăzut drastic în ultimii ani, tot mai multe persoane căutând soluţii pentru a pune bani deoparte pentru pensii, investiţii sau educaţia copiilor. „O planificare financiară corectă nu se poate face fără fonduri de investiţii, trebuie să fie o componentă consistentă. Banii de pensie, pentru şcoala copiilor, nu ne putem limita doar la instrumente financiare cu randamente mici.“

Modalitatea de economisire depinde de disponibilităţile financiare ale clientului, scopul şi perioada aleasă. Răzvan Szilagy spune că, cu cât venitul disponibil e mai mare, cu atât o persoană este mai dispusă să pună deoparte, fiind clienţi care pun bani deoparte periodic, lunar sau la 3 luni.

„De obicei depunerile se întâmplă însă în valuri, cu sume mai mari când clientul are la dispoziţie.“

În ceea ce priveşte strategia de investiţii la clienţii cu obiective financiare pe termen lung, este nevoie de un portofoliu care să asigure randamentul dorit, cu o combinaţie bună de active riscante şi mai puţin riscante.  Din acest punct de vedere, anul 2016 a avut un început mai dificil, cu scăderi puternice pe bursele de acţiuni.

„E foarte important să ştim cum intrăm în luptă, cum ne poziţionăm. Dacă am luat decizii greşite, s-ar putea să nu fim fericiţi cu ce se întâmplă acum. Dar în cea mai mare parte, portofoliile clienţilor români sunt pe active foarte puţin riscante.“

În cazul fondurilor administrate de RAM, 80% dintre investitori au 85-90% din investiţii în instrumente foarte sigure şi nu sunt afectaţi de scăderea pieţelor. În cazul celor care au investiţii cu componentă mare pe acţiuni, depinde dacă au avut „toate ouăle în acelaşi coş“, ceea ce nu este recomandat, sau dacă au avut o combinaţie de active riscante şi mai puţin riscante.

„Să spunem că am 100 de lei, din care 90 de lei am pus în active sigure sau puţin riscante, iar 10 lei în unul foarte riscant, care a scăzut la jumătate. În portofoliu înseamnă doar 5%. Trebuie discutat foarte clar cu clienţii de la început, să le explici că dacă merg pe drumul acesta, nu vor pierde mai mult de 5%“.

 În principiu, clienţii nu cer randamente de 50% fără risc, ci un randament care să îi ajute să îşi atingă obiectivele pe termen lung, la un risc pe care să îl poată asuma.

În privinţa zonei de private banking, unde există şi investiţii în produse cu risc mare, nu ar trebui să existe clienţi neinformaţi şi surprinşi de evoluţia burselor, fiind vorba de o categorie de investitori care trebuie să fie la curent cu situaţia internaţională şi impactul asupra portofoliului de investiţii. „Trebuie făcută o reevaluare a poziţiei pe care o are. Trebuie să fie cu atât mai atent cu cât piaţa e mai volatilă. Dacă a pierdut 3-5% din portofoliu ar trebui să fie ok“.

În pofida evoluţiei descendente a burselor de la începutul anului, managerul RAM se declară optimist cu privire la viitor, apreciind că lucrurile nu sunt aşa negre pe cât par şi că situaţia actuală este doar pe termen scurt. „Pieţele nu reacţionează mereu raţional“.

Planurile  Raiffeisen Asset Management pentru următorii ani vizează diversificarea portofoliului, pe toate zonele de clientelă, respectiv creşterea ponderii fondurilor cu componentă de acţiuni.

„Poate suna ciudat. Dar dacă pun bani pentru 30 de ani, vreau să fie în ceva care produce mai mult, nu doar un randament de depozit“.

În opinia managerului, România are încă mult de recuperat pentru a ajunge din urmă celelalte ţări europene la volumul investiţiilor în fonduri mutuale şi de pensii. Dacă la noi ponderea în PIB este de sub 5%, în Europa media este de 40% la pensii şi 50% la fonduri.

„ Oamenii au pus bani deoparte şi şi-au asigurat viitorul. Acolo trebuie să ajungem.  Vom vedea dacă păstrăm şi în 2016 ritmul  de creştere de anul trecut. E o discuţie“