Ministrul agriculturii vrea să încurajeze „cooperativizarea” între fermieri

Autor: Roana Rotaru 14.01.2016

Printre pricipalele priorităţi ale Ministerului Agriculturii pentru acest an se numără încurajarea „formelor asociative”, adică organizarea micilor fermieri sub forma unor cooperative moderne care să permită acestora intrarea pe piaţă cu produsele lor, pe lângă simplificarea procedurilor privind accesul la fonduri europene, stabilirea unui sistem eficient de irigaţii.

Potrivit ministrului agriculturii, Achim Irimescu, România este un mare importator de fructe în acest moment, deşi ar putea să îşi asigure necesarul din producţia proprie

„În sectorul pomicol este un subprogram în cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală dar suntem net importatori la fructe. Să nu uităm că în producţia europeană de fructe se înregistrează un deficit important, iar România poate în prima fază să îşi asigure autocunsumul.” a declarat  ministrul agriculturii.

Majoritatea fructelor care concurează cu produsele româneşti provin din Polonia şi Olanda, dar şi din Grecia şi Ungaria.

Doar 60% din consumul la nivel naţional este asigurat de piaţa internă la legume şi 30-35% în cazul fructelor. Piaţa de legume-fructe este estimată la aproximativ 700 de milioane de euro, potrivit datelor Organizaţiei Interprofesionale Legume-Fructe Prodcom.

Conform INS, în anul 1989, în România erau înregistrate aproape 240.000 de hectare de livezi, iar între timp suprafaţa a scăzut la 147.000 de hectare. Din acestă suprafaţă, doar 75.000 de hectare sunt "pe rod". În ultimii 10 ani au fost plantate doar 7.500 de hectare de livezi, potrivit reprezentantului producătorilor.

Românii au consumat în 2014 produse ali­men­tare făcute în afara gra­niţelor în valoare de peste 3,1 mld. euro, însă de pe piaţa locală nu a plecat în străină­ta­te nici jumătate din ceea ce am impor­tat, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la INS.

Datele INS arată că în 2014 Româ­nia a exportat produse agricole de 3,3 mld. euro, iar importurile pe acest seg­ment sunt de numai 1,6 mld. euro, de unde rezultă un excedent de 1,7 mld. euro. Exact aceeaşi este însă valoarea de­fi­citului pe alimente. Ceea ce în­seamnă că primul excedent din ulti­me­le două dece­nii în ceea ce priveşte co­mer­­ţul cu produse agroalimentare (în 2013) s-a bazat pe produse agricole şi nu pe măr­cile fabricate în industria alimentară.

Importurile de produse alimentare au crescut cu 3% faţă de anul anterior, astfel că România rămâne prizoniera unor mărci pe care retailerii le aduc din „zone producătoare“ precum Polonia, Serbia, Cehia, Ungaria sau Germania.

Cât despre plata integrală a subvenţilor fermierilor, Achim Irimescu a declarat că în urma discuţilor purate cu colegii săi a reuşit să modifice data de 26 aprilie când era perconizat să se efectueze plăţile, cu o luna mai devreme: „Sper ca în martie să începem plăţile!”.

Programul de măsuri al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va ajunge în cursul zilei la astazi la Parlament.

„Printre priorităţile princilpale ale ministrului sunt activitatea celor două agentii de plăţi care au un rol esenţial în aplicarea politicii agricole comune, realizarea la timp a plăţilor în agricultură, dar şi derularea în bune condiţii a programului de dezvoltare rurală, care dă posibilitatea de a aplica măsuri în pachet care includ mai multe beneficii cum ar fi susţinerea pentru investiţii, instalare pentru fermier şi parte de consultanţa şi sprijin financiar pentru forme asociative. Alte priorităţii sunt irigaţiile, cercetarea şi consultanţa.” a declarat premierul Dacian Cioloş în urma întâlnirii cu ministrul agriculturii.