Cel mai bun indicator de stres pentru companii s-a îmbunătăţit: sumele refuzate la plată au scăzut cu aproape jumătate într-un an

Autor: Liviu Popescu 15.01.2016
Băncile au refuzat la plată în luna noiem­brie cecuri şi bilete la ordin în valoare de aproximativ 450 mil. lei (echivalentul a 100 mil. euro), în scădere cu aproximativ 44% faţă de aceeaşi lună din 2014, evoluţie care reflectă îmbunătăţirea situaţiilor firme faţă de acum un an. Totuşi, comparativ cu luna octombrie din acest an, sumele refuzate la plată s-au majorat cu 25%.
 
În octombrie, sumele refuzate la plată erau de 363 mil. lei, potrivit datelor BNR.
 
Prima lună din 2015 a marcat practic minimul ultimilor cinci ani, sumele refuzate la plată atingând 298 mil. lei. Însă ulterior, în luna februarie, băncile au refuzat decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de un miliard de lei. Acest plafon fusese depăşit doar de şapte ori de la începutul crizei şi până atunci. În martie refuzurile la plată au scăzut uşor, pentru ca în aprilie să ajungă la 364 mil. lei. În luna mai, BNR a publicat refuzuri la plată de 2,6 mld. lei, însă cifra a fost rezul­tatul unor greşeli de redactare a unor docu­mente de plată, valoarea în cifre fiind dife­rită de cea în litere. În primele trei luni de vară, sumele refuzate la plată s-au situat în jurul valorii de 500 mil. lei, pentru ca în septembrie să urce cu aproximativ 100 mil. lei.