Hemoragia din China ajunge la cote record. În numai câteva zile s-a şters toată infuzia de fonduri făcută de stat. Piaţa din China stă mai prost decât în august, când a pierdut peste 5.000 de miliarde de dolari

Autor: Anca Dumitrescu 15.01.2016

Bursa din China continuă să se prăbuşească şi a şters toate câştigurile din intervenţia fără precedent a statului, ceea ce alimentează temerile privind abilitatea guvernului de a gestiona piaţa şi economia, scrie Bloomberg. 

Indicele bursier Shanghai Composite a scăzut cu 3,5% astăzi şi cu 21% faţă de maximul lunii decembrie. Indicele bursier a reuşit să se prăbuşească chiar mai jos decât în august, când piaţa chineză a pierdut 5.000 de miliarde de dolari. 

Declinul de vineri a fost atribuit îngrijorărilor investitorilor privind volatilitatea yuan-ului şi unor raporturi potrivit cărora unele bănci din Shanghai au acceptat acţiuni la companii mici listate pe bursă, ca garanţie pentru împrumuturi. 

Indicele japonez Nikkei a inversat avansul de la începutul şedinţei şi a închis în coborâre cu 0,5%, amplificând declinul săptămânal la 3,1%.

Petrolul Brent, de referinţă la Londra, a început tranzacţiile de vineri în pierdere cu 1,4%, la 30,38 dolari pe baril, şi se îndreaptă spre o scădere de 9,4% la nivelul săptămânii.

Indicele Shanghai Composite din China a scăzut în timpul tranzacţiilor la minimul ultimelor patru luni şi jumătate şi a închis în declin cu 3,55%.

<a classâ"quicktake"="" data-tout-typeâ"quicktake"="" data-tracker-actionâ"click"="" data-tracker-categoryâ"recirc"="" data-tracker-labelâ"inline_link.01"="" data-web-urlâ"http:="" www.bloombergview.com="" quicktake="" chinas-managed-markets"="" hrefâ"http:="" styleâ"box-sizing:="" border-box;="" -webkit-font-smoothing:="" antialiased;="" transition:="" color="" 0.1s="" ease-out;="" color:="" rgb(38,="" 38,="" 38);="" text-decoration:="" none;="" outline:="" 0px;="" font-family:="" nhaasgrotesktxpro-75bd,="" 'helvetica="" neue',="" helvetica,="" arial,="" sans-serif;="" padding:="" 0.625rem;="" float:="" right;="" width:="" 370px;="" margin:="" 0.625rem="" 0px="" border-top-width:="" !important;="" border-right-width:="" border-bottom-width:="" 1px;="" border-left-width:="" border-bottom-style:="" solid;="" border-bottom-color:="" rgb(43,="" 0,="" 247);="" background:="" rgb(59,="" 59,="" 68);"="" targetâ"_blank"="">Piaţa chineză a fost influenţată negativ de date potrivit cărora noile împrumuturi în yuani au fost în decembrie cu mult sub creditele acordate în noiembrie.