Video ZF Live. Nicolae Ţucunel, preşedintele ASFOR: Jucătorii privaţi din industria lemnului acuză Romsilva că „a majorat preţurile în duşmănie pentru a dovedi că o hotărâre de guvern este greşită“

Autori: Roxana Rosu , Corina Mirea 18.01.2016
Producătorii de mobilă din România şi alţi jucători privaţi din industria de exploatare şi prelucrare a lemnului sunt de părere că decizia creşterii preţului de pornire în licitaţiile organizate de compania de stat Romsilva pentru achiziţia de masă lemnoasă îngrădeşte piaţa liberă şi chiar pune companiile din industria de exploatare, de prelucare a lemnului, a mobilei, dar şi a construcţi­ilor în „bătaia“ falimentului.
 
„Tensiunile sunt mai vechi, de ani, şi pleacă de la faptul că Romsilva a fost într-o situaţie avantajoasă faţă de ceilalţi jucători, având  o dublă poziţie, de administrator, dar şi de beneficiar al fondului forestier, un bun public“, a spus la ZF Live Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).
 
În opinia lui, Romsilva a beneficiat de o serie de drepturi discreţionare până la apariţia Hotărârii de guvern nr. 924 în noiembrie anul trecut, prin care s-a stabilit că dacă Romsilva vrea să facă activitate economică şi pe zona de exploatare şi de administrare, şi în industrie, trebuie să depună o ofertă, alături de ceilalţi jucători din sector, pe un palier comun. Astfel, companiile de exploatare şi de prelucrare a lemnului cred că noile prevederi ale legii ar fi deranjat Romsilva, care „a pus preţuri în duşmănie pentru a dovedi că HG e greşită şi că trebuie modificată“. Preţurile de pornire de anul acesta la achiziţia de materie lemnoasă au devenit preţurile de adjudecare din anul precedent.
 
Cu alte cuvinte, de la un preţ de 120 de lei/mc de materie lemnoasă, cât era în 2015 nivelul de start pentru licitaţiile Romsilva, în 2016 acesta a fost stabilit la 160 de lei/mc.
 
„Nicăieri în lume nu se face aşa ceva. Laşi piaţa să decidă ce se întâmplă cu preţul. Nu pui din start preţul cel mai mare la pornirea licitaţiei. În plus, Romsilva a decis să introducă în preţ şi volumul de coajă, care nu se plătea anterior. Preţul ei de catalog este de 1-2 lei. La stejar, unde avem 15-18% din volum, plătesc acum de o mie de ori mai scump.“
 
Este pentru prima dată în ultimii şapte ani când Romsilva, companie de stat care exploatează jumătate din cele 19 milioane de metri cubi de lemn din pădurile din România, a decis să aplice un astfel de calcul pentru stabilirea preţului de pornire la achiziţia de masă lemnoasă. Anterior, preţul de adjudecare, care ajunsese în 2012-2013 să fie şi cu 40% mai mare faţă de cel de pornire al licităţiilor, nu era transpus în preţul de pornire în anul următor.
 
La finalul săptămânii trecute a apărut însă şi un răspuns oficial al Romsilva legat de creşterea preţului de pornire pentru achiziţia masei lemnoase în care preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Ilie Mihalache a transmis faptul că noul preţ nu a fost stabilit aleatoriu, ci în funcţie de nivelul preţului la lemn de pe plan local. Mai mult, Romsilva a transmis că unii jucători din industria lemnului au boicotat licitaţiile şi că au creat tensiuni în piaţă pentru că vor să aibă acces la lemnul din fondul forestier public în condiţii avantajoase numai pentru ei, dar nu şi pentru stat.
 
„Pentru a-şi atinge scopul, aceşti operatori economici au recurs la acţiuni de boicotarea licitaţiilor şi la crearea unor stări tensionate cu acei operatori economici care au înţeles legalitatea şi rigoarea cu care RNP-Romsilva valorifică masa lemnoasă, elocvent în acest sens fiind faptul că şi-au adjudecat volumele de lemn de care au nevoie“.
 
Pe de altă parte, Aurica Szereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR) susţine că, după anunţarea deciziei de majorare a preţului de pornire pentru achiziţia materiei lemnoase, cumpărătorii au fost în mare parte acele companii care nu mai aveau stoc. Astfel că, „doar 5% din masa lemnoasă s-a vândut, mai ales cea de proastă calitate, cu preţuri mai mici, cumpărătorii fiind îndeosebi companii care nu mai aveau deloc în stoc“.
 
Alte companii din domeniu însă, au fost nevoite să spună stop şi prezenţei la târgurile de mobilă din străinătate, tot ca urmare a deciziei luate de Romsilva, din cauza lipsei de bani.
 
„La fiecare participare la Expoziţia Internaţională de Mobilă din Moscova, fabricile de primeau de la stat o subvenţie care reprezenta construcţia şi chiria standului (în jur de 500 - 600 euro/mp). Din 2013 statul român nu mai oferă subvenţia. Anul trecut fabricile de mobilă româneşti s-au prezentat pe cheltuiala lor, aceasta reprezentaând o sumă imensă. Anul acesta, din cauza situaţiilor financiare grele nu s-au mai prezentat, fiind o pierdere semnificativă prin lipsa de contact cu piaţa“, spune Gabriel Lavrincic, director al departamentului de export pentru cinci fabrici din judeţul Sălăj, printre care Simex şi Uniconf, într-o scrisoare adresată preşedintelului Klaus Iohannis.
 
 
 
Suntem priviţi ca nişte subalterni
 
Un alt punct criticat de companiile din industria lemnului este actualul contract-cadru de vânzare de masă lemnoasă, care pune condiţii considerate abuzive.
 
„Cred că se va reveni asupra articolului de lege şi vor fi recalculate preţurile. Contractul cadru trebuie şi el rediscutat. Nu e normal să refuzi dialogul între partenerii comerciali. Au refuzat dialogul cu noi. Nu se poate cu stilul acesta de vătaf, să cerem ca agenţii economici să ne asculte de parcă ar fi subalterni“, spune Nicolae Ţucunel.
 
El atrage atenţia că la nivel internaţional preţurile la materii prime sunt în scădere şi că pe piaţa locală există deja importuri de lemn, dar că nu este o soluţie. „Aceasta este o resursă care trebuie exploatată, nu o putem lăsa acolo, să se deprecieze în pădure. În plus, sunt lucrări silvo-tehnice care trebuie făcute în pădure şi deja am depăşit termenul în acest an“.
 
Aurica Sereny mai susţine că modificarea preţurilor vine într-un moment în care producătorii de mobilă câştigaseră o poziţie avantajoasă în cadrul licitaţiilor, după ani de discuţii. Astfel, în urma modificării Codului Silvic de anul trecut companiile de mobilă au drept de preemţiune la achiziţia de masă lemnoasă în condiţii egale de preţ. „A rămas o decizie frumoasă doar pe hârtie“.
 
Din punctul său de vedere, creşterea preţurilor la Romsilva afectează toţi producătorii de mobilă, chiar dacă nu toţi cumpără direct materie lemnoasă de la stat. „Celelalte companii cumpără cherestea de la privaţi sau buşteni, de la Romsilva sau alte firme private. Toţi însă se aliniază la creşterile de preţuri ale Romsilva“.
 
În plus, raportat la valoarea adăugată, este mai bine ca lemnul să ajungă la producători, Aurica Szereny subliniind că valorificarea mobilei la export e de 27 de ori mai mare decât preţul buşteanului la import şi de 9,6 ori mai mare decât preţul cherestelei.
 
La finalul săptămânii trecute, Adam Crăciunescu a demisionat din funcţia de director general al Romsilva, la o zi după ce a fost revocat de ministrul Mediului (instituţie care are în subordine regia) din consiliul de administraţie al aceleiaşi companii şi la câteva zile după ce a fost crescut preţul de achiziţie pentru materia lemnoasă.
 
Romsilva este o companie de stat care exploatează jumătate din cele 19 milioane de metri cubi de lemn din pădurile din România, cu 17.000 de angajaţi, afaceri de 340 milioane de euro şi profit net de 23 milioane de euro.