Consumul din America dezamăgeşte şi trimite bursele în corzi

Autor: Alexandru Zărnoeanu 15.01.2016

Bursele europene au scăzut astăzi la cel mai mic nivel din ultimul an, datorită îngrijorărilor cauzate de o încetinire a creşterii economiei globale, a rezultatelor dezamăgitoare pe consum din America şi scăderii preţului barilului de petrol, scrie Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600, care cuprinde 90% din capitalizarea bursieră a Europei, a coborât cu 2,58% la Londra, iar pierderea săptămânală a fost de 3,14%. Acţiunile şi-au continuat coborârea odată cu anunţul că vânzările de retail din SUA au ajuns în 2014 la cel mai slab nivel din 2009 şi un indice industrial din New York a scăzut.

Incertitudinea legată de situaţia economiei chineze a dus la intrarea burselor din China pe o piaţă de urs pentru a doua oară în ultimele şapte luni şi a şters 5.600 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor chineze.

Şi indicele Euro Stoxx 50 a intrat pe o piaţă de urs săptămâna aceasta după o scădere de 20% faţă de  maximul atins în luna Aprilie a anului trecut.

John Plassard, trader senior la Mirabaud Securities Geneva este de părere că bursele europene şi-au adâncit scăderea după recentele statistici din SUA au transformat un sentiment negative într—unul teribile. Plessard consdieră că scăderea preţului barilului de petrolul la minimul ultimilor 12 va creşte îngrijorările legate de deflaţie.

Rezultatele financiare din ultimul an vor fi pentru investitori un bun prilej de a evalua starea economiei din zona euro. Retailerul francez Carrefour a raportat venituri în ultimul trimestru din 2015 în linie cu estimările analiştilor iar săptămâna viitoare companii precum Unilever vor raporta câştigurile din ultimul trimestru al anului trecut.

Analiştii estimeză o creştere a profiturilor companiilor europene de doar 2,7% pentru 2015, de două ori mai puţin decât estimarea iniţiala din octombrie 2015.

Plessard mai este de părere că investitorii pieţele europene vor continua să fie în expectativă până ce companiile îşi vor anunţa câştigurile din ultimul trimestru al anului trecut.

Dintre industrii, producătorii de comodităţi au suferit cele mai mari pierderi dintre componentele Stoxx 600. BHP a scăzut cu 6,9% după ce compania a anunţat că a scăzut cu 7,2 mld. dolari valoare unor active americane. De asemenea, acţiunile Total au scăzut cu 3,37% iar cele ale  Royal Dutch Shell cu 3,13%

Şi Volkwagen a coborât astăzi cu 4,2% după ce cota de piaţă în Europa a concernului german a scăzut pentru prima dată din anul 2007.

Retailerul francez Casino Guichard-Perrachon a crescut cu 4.8% după ce Exane BNP Paribas a declarat că vânzarea unei subsidiarei Big C Supercenter PCL din Thailanda ar linişti investitorii în legătură cu bilanţul său. Acţtiunile companiei franceze au scăzut ieri la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani după ce a anunţat că în 2015 câştigurile sale au fost sub estimările analiştilor.