Fondul Proprietatea: care sunt calculele investitorilor pentru preţul din cea de-a treia ofertă de răscumpărare derulată

Autor: Roxana Pricop 18.01.2016

Fondul Proprietatea (FP) ar putea plăti un preţ cuprins între 0,9 lei şi un leu pe acţiune în cadrul ofertei publice de răscumpărare prin care vizează achiziţia a 430 milioane de acţiuni, potrivit analiştilor consultaţi de ZF şi a estimărilor bazate pe ofertele anterioare derulate de fond.

Cea de-a treia ofertă publică de răscumpărare derulată de FP, în curs de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vine într-un moment în care bursa de la Bucureşti, la fel ca restul pieţelor europene de acţiuni, este sub impactul vânzărilor agresive.

Fondul a anunţat joi-seară că a depus documentaţia necesară obţinerii avizelor de la ASF, însă în şedinţa de vineri 15 ianuarie impactul ştirii asupra preţului acţiunii FP a fost limitat. Titlurile FP au scăzut cu 0,27%, până la 0,727 lei/unitate, pe  o piaţă cu scăderi ge­ne­ra­li­zate. Sen­ti­men­tul general al investi­to­rilor din piaţă este ne­gativ, motiv pentru care vestea unei oferte publice nu a reuşit să le îmbunătăţească starea de spirit. Spre exemplu, în toamna anului 2014, când fondul a făcut un anunţ similar, preţul acţiunilor FP a decolat cu 3,5%, iar în toamna anului 2013, când a avut loc prima ofertă publică de răscumpărare, acţiunile FP au accelerat cu 7%, când fondul a anunţat că plăteşte un leu pe acţiune.