Răzvan Lefter, consultant: Acum este o piaţă pentru investitorii cu nervii tari şi care au apetit ridicat de risc

Autor: Cristian Hostiuc 18.01.2016

Pe măsură ce scad preţurile acţiunilor apar oportunităţi de achiziţie care pot aduce randamente bune.



Răzvan Lefter, consultant pentru KJK, unul dintre fondurile de investiţii prezente pe piaţa bursieră de la Bucureşti, crede că piaţa va rămâne în continuare volatilă, dar pe mă­sură ce scad preţurile apar oportunităţi de achi­ziţii care pot aduce randamente bune atunci când bursele se vor stabiliza.

„Este o piaţă pentru investitorii cu nervii tari şi care au apetit ridicat de risc. Este posibil să mai vedem scăderi până când lucrurile se vor stabiliza.“

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu aproape 10% de la începutul anului, din cauza evenimentelor externe, începând cu prăbuşirea din China până la scăderea preţului petrolului, care a lovit în plin acţiunile Petrom, cea mai valoroasă acţiune de la Bucureşti.

Mai mult decât atât, vineri piaţa americană a scăzut accentuat din cauza rezultatelor slabe ale consumului, ceea ce a trimis o nouă undă de teamă către investitorii din întreaga lume.

Unde se va stabiliza piaţa (de la Bucureşti)? „E foarte greu de spus. Nu poţi să controlezi ceea ce se întâmplă în afară. Petrolul se poate duce oriunde.“

El remarcă două tendinţe: prima - faptul că fondurile emergente vând, pentru că trebuie să acopere retragerile de la ei de acasă, a doua – pe măsură ce preţurile scad, apar oportunităţi de achiziţie din partea altor investitori.

„Eu cu clienţii mei discut tot timpul ce apare.“

Pentru investitorii de retail, o scădere a acţiunilor de peste 10% este greu de digerat, în timp ce pentru investitorii de portofoliu reprezintă o bună şansă de noi achiziţii punctuale la preţuri în scădere, atunci când cererea nu este aşa mare şi astfel nu există presiune pe preţ.

Cu toate că acţiunile româneşti sunt considerate subevaluate comparativ cu cele din regiune şi cu cele similare din Vest, lichiditatea scăzută şi lipsa unei cereri consistente din partea segmentului de retail nu aduce prea mulţi investitori la Bucureşti. Fondurile care operează de mai mulţi ani au investiţii punctuale, blocate şi trăiesc din dividend, având în vedere că piaţa de la Bucureşti poate aduce randamente anuale între 5 şi 10%. Fondurile de emerging markets depind foarte mult de pieţele externe şi de retragerile propriilor investitori.

„Dacă ne uităm în jur, fondurile de emerging markets vând acum peste tot, şi în special cele mai lichide acţiuni“, a menţionat Letfer.

Cea mai lichidă acţiune de la Bucureşti este Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, un grup american care operează pe emerging markets.

Cu toate că vineri Fondul Proprietatea a anunţat un nou plan masiv de cumpărare de acţiuni – 430 de milioane de titluri –, mişcarea nu a reuşit să oprească declinul preţului, fiind o presiune destul de mare la vânzare. Fondurile care trebuie să iasă nu mai pot să aştepte planul de răscumpărare şi din acest motiv vând la preţurile pe care le primesc.

Acesta este cel mai prost început de an pentru piaţa de la Bucureşti din 2008 încoace, iar optimismul brokerilor se topeşte cu fiecare şedinţă, având în vedere pierderile pe care le înregistrează investitorii.

„Nu văd motive de prăbuşire. Deocamdată“, spune un broker încercând să fie optimist.