Ministerul Energiei îşi schimbă „hainele“. Entitatea care gestionează 30 miliarde de euro face primul pas în schimbarea imaginii cu un nou site

Autor: Roxana Petrescu 18.01.2016

Ministerul Energiei, condus de Victor Grigorescu, fost membru în consiliul de administraţie al Electrica, are de săptămâna trecută o nouă pagină de prezentare.

La mai bine de un an de la for­marea instituţiei de la care un domeniu de 30 de miliarde de euro aşteaptă o stra­tegie de dezvoltare şi care are în por­tofoliu perle precum Hidro­elec­trica, Romgaz sau Nuclear­electrica, Ministerul Energiei are un site mai bine conturat, care se apropie de paginile de prezentare ale insti­tuţiilor similare europene.

Ziarul Financiar a scris la începutul acestui an că însăşi pagina de pre­zen­tare a Ministerului Energiei oglindeşte lip­sa de strategie care caracterizează acest sector în contextul în care site-ul nu spunea nici măcar cu ce se ocupă instituţia.

Pagina de prezentare este încă în lucru, dar reprezintă un prim pas în transpa­rentizarea unuia dintre cele mai im­portante ministere din România. În continuare, site-ul Ministerului Ener­giei nu are o variantă în limba engleză.

Printre noutăţile pe care le aduce noul site al Ministerului Energiei se nu­mără prezentarea echipei de con­du­cere a instituţiei, a companiilor din sub­ordine şi a managementului aces­tora, declaraţiile de avere la zi, principalele linii strategice, dar şi situaţia actuală a proiectului de strategie energetică, precum şi echipa care se ocupă de defi­ni­ti­varea acestui proiect.

Site-ul nu in­clude însă statistici la zi despre sectorul energetic, informaţii despre depar­ta­men­tele instituţiei sau despre numărul de angajaţi. Nu sunt lis­tate nici opor­tunităţile de investiţii pen­tru capitalul străin, site-ul neavând deocamdată o versiune în limba engleză.

Spre exem­plu, Ministerul Ener­giei şi Resur­se­lor Minerale din Turcia este o bază de date structurată pe categorii precum elec­tri­citate, pe­trol, gaze naturale sau cărbuni, în timp ce Ministerul danez al Energiei are o secţiune în care sunt incluse previziuni pentru anul 2050.

Ministerul Energiei din România are în subordine 23 de companii prin­tre care se numără jucători strate­gici pre­cum Romgaz, cel mai mare pro­du­cător de gaze local, Hidro­electrica, cel mai mare producător de energie ro­mân, sau Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă.

Noua conducere a Ministerului are o misiune extrem de dificilă în contextul în care din 2008 piaţa este în aşteptarea unei strategii pentru acest sector, iar anul trecut s-a încheiat fără nicio investiţie de amploare. Mai mult, chiar la începutul acestui an, singurul producător de energie pe bază de huilă, Complexul Energetic Hune­doara a intrat în insolvenţă, acesta fiind al doilea caz din portofoliul instituţiei după cel al Hidroelectrica.