Costul creditelor imobiliare în lei, mai avantajos decât cel în euro, dar diferenţa este fragilă

Autor: Liviu Popescu 18.01.2016

Luptă strânsă: dacă indicele Robor creşte cu 0,5 puncte procentuale, iar indicele Euribor stagnează, se anulează diferenţa dintre creditele imobilare în lei şi cele în euro, asta dacă nu creşte cursul.



Scăderea indicatorului Robor, refe­rinţă pentru costul cre­ditelor în lei, a dus la iefti­nirea creditelor în monedă naţio­na­lă faţă de cele în euro, însă diferenţa dintre un credit imobiliar în lei şi unul în euro ar putea fi anulată la o creştere de aproxi­ma­tiv o jumătate de punct procentual a costului leilor.

Cea mai ieftină ofertă pentru un cre­dit ipo­te­car de 200.000 de lei (echivalentul a 44.000 de euro) afişează în prezent o dobândă anuală efec­tivă (DAE) de 3,85% pe an. Astfel, prima rată este de circa 900 de lei, iar suma totală de rambursat după 30 de ani ajunge la aproximativ 335.000 de lei, po­trivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro. Costul total este mai mic cu 6.000 de lei decât un împrumut imobiliar în lei de valoare asemănă­toare şi ajunge la circa 329.000 de lei.

BNR poate să controleze mai bine dobânda la lei, dar fragilitatea este evidentă şi o creştere a indicatorului Robor cu scadenţa la trei luni cu o jumătate de punct procentual până la finele acestui an, după cum anticipează majoritatea analiştilor, poate înseamna o scumpire a unui credit ipotecar de 200.000 de lei chiar şi cu 50 de lei lunar.

Astfel, dobânda pentru cea mai avantajoasă ofertă pentru un credit imobiliar, afişată în prezent de Alpha Bank, ar urca de la 3,5% pe an (Robor la trei luni, adică 0,96% pe an, plus o marjă de 2,5% pe an) la 3,9% pe an, ceea ce înseamnă practic o scumpire de câteva zeci de lei.

Prin urmare, diferenţa dintre un credit imo­biliar în lei şi unul în euro ar putea fi anulată la o creş­tere de aproximativ o jumătate de punct procentual a costului leilor.