Leul s-a depreciat în faţa euro în nouă ani, dobânzile la credite la jumătate şi inflaţie negativă

Autor: Liviu Popescu 19.01.2016

Leul a pierdut constant teren în faţa euro în ultimii nouă ani, depreciindu-se cu 25%, dobânzile la credite şi depozite au atins minime istorice, în timp ce inflaţia şi-a continuat declinul şi a intrat anul trecut pentru prima oară în teritoriu negativ. Însă ce corelaţie există între aceşti indicatori?

Moneda naţională s-a de­preciat constant pe par­cursul ultimilor no­uă ani în faţa euro, de la o paritate de 3,61 lei la finele anului 2007 la 4,52 lei în de­cembrie anul trecut, în timp ce do­bân­zile la creditele în lei şi în euro s-au înju­mă­tăţit. Dobânzile la depozite sunt chiar şi de patru ori mai mici. Pe de altă parte, economia românească a în­che­iat anul 2015 cu inflaţie negativă, fiind pen­tru prima oară în istoria post de­cem­bristă când inflaţia intră în teritoriul negativ.

„Corelaţia trebuie observată în miş­cările pe termen lung, la nivel de ani. Există o tendinţă de depreciere a leului în ultimii ani în raport cu euro, dar este mo­derată şi este perfect în linie cu ce se în­tâmplă cam cu toate ţările din zona noas­tră. România a avut tot timpul in­flaţie mai mare decât cea din Uniunea Euro­peană“, a explicat analistul econo­mic Aurelian Dochia.