Şeful bursei de la Bucureşti: Vedem cum investitorii străini vând şi jucători români cumpără, ceea ce este bine

Autor: Cristian Hostiuc 19.01.2016

Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de la Bucureşti, spune că investitorii străini vând, iar investitorii români de retail au început să cumpere din ce în ce mai multe acţiuni, ceea ce este foarte bine şi arată cum trebuie să reacţioneze piaţa.

”Luni a fost o zi horror pentru piaţă şi am văzut cum investitorii străini ies, dar oferta este absorbită de cererea internă din partea investitorilor români de retail. Aşa trebuie să reacţioneze piaţa. Luni şi marţi au fost zile foarte bune pentru tranzacţionare. Luni, cine a avut nervii tari cumpărat, iar marţi, când piaţa piaţa a crescut, poate să vândă, a declarat Sobolewski într-o discuţie cu ZF la Viena.

Din cauza turbulenţelor externe Bursa de la Bucureşti a pierdut sânge de la începutul anului, fondurile străine de investiţii încercând să iasă din piaţă la preţurile pe care le găseau pentru a acoperi retragerile din pieţele de origine.

Luni, Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 5%, adăugându-se la pierderea de 10% de la începutul anului. Sobolewski spune că această creştere a interesului pentru bursă din partea investitorilor români se datorează şi programului de educaţie pe care l-a desfăşurat bursa anul trecut şi pe care îl va continua şi în acest an.

El remarcă faptul că investitorii străini sunt într-o poziţie în care au aversiune la risc şi de aceea încearcă să iasă din pieţele de frontieră, categorie în care se află şi România.

”Este un trend global, care nu are de a face cu situaţia din România sau rezultatele companiilor”.

Petrom, cea mai valoroasă companie de pe bursă, a scăzut ieri cu încă 6%, această pierdere adăugându-se celei de aproape 40% din ultimele 12 luni.

”Petrom depinde de preţul la ţiţei”, a menţionat Ludwik.

Marţi, bursa de la Bucureşti şi-a mai revenit având un plus de 2,5% la nivelul indicelui BET, care urmăreşte evoluţia principalelor zece acţiuni listate.