Liviu Voinea, BNR: Trebuie să existe un consens în România pentru adoptarea euro la nivelul întregii societăţi

Autor: Cristian Hostiuc 20.01.2016

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, a spus miercuri la Viena că adoptarea euro de către România nu este numai o chestiune tehnică, ci este o problemă de consens la nivel naţional.

România îndeplineşte condiţiile de adoptare a euro, dar nu este numai o problemă tehnică, ci este o problemă politică, socială, economică. “Trebuie sa existe un consens”, a menţionat Voinea.

Pe când era ministrul Bugetului, Liviu Voinea a anunţat la Bruxelles, spre stupoarea Băncii Naţionale că România vrea să adopte euro în 2019. Banca Naţională a fost luată prin surprindere de acest anunţ cu această dată fixă.

La nivelul Băncii Naţionale funcţionează de mai mulţi ani un comitet de adoptare a euro condus de guvernatorul BNR, dar până în prezent nu există o dată fixă şi un plan de acţiune pentru adoptarea monedei unice europene.

România ar fi trebuit să adopte euro în 2012, această ţintă fiind stabilită în 2007, dar criza a dat peste cap acest plan.

Cu toate că îndeplineşte criteriile de adoptare a euro legate de inflaţie ratele de dobândă şi deficit bugetar, economia românească nu este suficient de competitivă pentru a face faţă adoptării monedei euro şi stabilirii unui curs valutar fix.

Pentru ţările mai slabe ale Uniunii Europene, cum ar fi Grecia, Portugalia sau chiar Italia şi Spania adoptarea euro a lovit foarte mult în economiile lor naţionale, care nu pot să facă faţă exporturilor germane.