Ieşiri de capital de 735 miliarde dolari de pe pieţele emergente în 2015, majoritatea din China

Autor: Anca Dumitrescu 20.01.2016

Într-un raport publicat miercuri, institutul arată că ieşirile de capital s-au intensificat pe măsură ce investitorii au început să se retragă tot de pe pieţele emergente, în timp ce companiile chineze au făcut eforturi să îşi plătească împrumuturile externe în ultimele trei luni ale anului, în contextul deprecierii yuanului, transmite Financial Times.

Din totalul de 735 de miliarde de dolari, numai 59 de miliarde de dolari au fost retrase de pe alte pieţe emergente decât China.

În octombrie, institutul arăta că 2015 va fi primul an în care vor avea loc retrageri nete de capital din economiile emergente după 1988.

Datele survin pe fondul îngrijorării tot mai mari provocate de încetinirea creşterii economice în China şi alte economii emergente mari. Totodată, scot în evidenţă opacitatea multora dintre aceste pieţe şi dificultăţile de a măsura amploarea ieşirilor de capital din ţări precum China, ţară care impune controale stricte asupra transferurilor de fonduri.

Diferenţa faţă de datele din octombrie provine în mare parte din accelerarea retragerilor de fonduri din China în ultimele trei luni ale anului trecut, prin canale utilizate pentru a evita controlul capitalului.

Supraevaluarea exporturilor, tranzacţiile în numerar şi alte operaţiuni de acest fel înregistrate ca erori şi omisiuni au reprezentat 216 miliarde de dolari din ieşirile nete de fonduri de 676 de miliarde de dolari din 2015.

"2015 a fost mai slab decât am crezut. Principalul factor care a influenţat modificarea datelor este ieşirea capitalului din China, reflectând temerile legate de creşterea economică şi cursul valutar", a declarat Charles Collyns, director general şi economist şef la IIF.

El a adăugat că probleme există şi pe celelalte pieţe emergente, investitorii fiind tot mai îngrijoraţi în privinţa perspectivelor de creştere şi a gradului ridicat de îndatorare a companiilor.

În pofida turbulenţelor de pe pieţele financiare din China şi restul lumii din ultimele două săptămâni, datele IIF arată că retragerile de fonduri din China sunt în această lună cu mult sub cele care au avut loc în august anul trecut.

Temperarea ieşirilor de capital în ianuarie are însă loc după retragerile masive din semestrul al doilea din 2015.

În octombrie, IIF se aştepta la o revenire modestă a intrărilor de capital pe pieţele emergente în 2016, dar în raportul de miercuri anticipează ieşiri nete de 448 de miliarde de dolari, încrederea investitorilor urmând să fie afectată de încetinirea creşterii economiilor emergente.

China va continua să înregistreze retrageri mari de capital în acest an, pe fondul activităţilor economice mai scăzute şi al intervenţiilor autorităţilor pentru stabilizarea yuanului, potrivit institutului.