Cartea Papei Francisc simultan în toată lumea/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 22.01.2016

Papa Francisc – Numele lui Dumnezeu este Milostivirea. Un dialog cu Andrea Tornielli.  Editura Trei. Traducere din italiană de Cerasela Barbone.

Marţi, 12 ianuarie 2016, la Roma, a apărut, la casa editorială Piemme (grupul Mondadori), prima carte a Papei Francisc, bazată pe convorbiri cu jurnalistul Andrea Tornielli –  „Il nome di Dio e Misericordia” („Milostivirea este numele lui  Dumnezeu”). O ediţie în şase limbi – italiană, engleză, franceză, germană,   portugheză şi spaniolă. Pe copertă, pe fond alb, titlul este scris de Suveranul Pontif, cu litere roşii. Conform casei editoriale, 17 edituri vor publica această carte, care va fi disponibilă în 84 de ţări.

Ediţia în limba română a fost lansată a doua zi, miercuri 13 ianuarie:  „Numele lui  Dumnezeu este Milostivirea. Un dialog cu Andrea Tornielli”, Editura Trei.

Pontificatul Papei Francisc este marcat de convocarea, pe 13 marie 2015, a Anului Sfânt al Milostivirii, care se încheie pe 20 noiembrie 2016. În cadrul acestui an apare volumul de faţă, în atâtea ţări simultan.

„Milostivirea este întâiul atribut al lui Dumnezeu. Este numele lui Dumnezeu. Nu sunt situaţii din care să nu putem ieşi, nu suntem condamnaţi să ne afundăm în nisipuri mişcătoare.”

Într-un discurs simplu şi direct, Papa Francisc se adresează oricărui bărbat şi oricărei femei de pe planetă, stabilind un dialog intim şi personal. În centru se află tema sa cea mai dragă – milostivirea –, care a fost dintotdeauna punctul cardinal al mărturiei sale şi acum al pontificatului său. Fiecare pagină vibrează de dorinţa de a ajunge la toate acele suflete – din Biserică şi din afara ei – care caută un sens vieţii, o cale a păcii şi a reconcilierii, un leac pentru rănile fizice şi spirituale. În primul rând, acea umanitate tulburată şi în suferinţă care cere să fie acceptată, nu respinsă: săracii şi marginalizaţii, deţinuţii şi prostituatele, dar şi cei confuzi şi cei îndepărtaţi de credinţă, homosexualii şi divorţaţii.
În dialogul cu vaticanistul Andrea Tornielli, Francisc explică – plecând de la amintirile din tinereţe şi de la momentele emoţionante din experienţa sa clericală – raţiunea convocării unui An Sfânt extraordinar, pe care îl doreşte cu putere. Fără să nege problemele etice şi teologice, Francisc reafirmă că Biserica nu poate închide uşa nimănui; mai degrabă are sarcina de a face o breşă în conştiinţe pentru a da speranţă în ce priveşte asumarea responsabilităţii şi a îndepărtării de răul comis.
Într-o mărturisire plină de sinceritate, Francisc nu evită să abordeze relaţia dintre milostivire, justiţie, corupţie. Creştinilor enumeraţi în rândurile celor „drepţi” le aminteşte: „Şi Papa este un om care are nevoie de milostivirea lui Dumnezeu.”
 

Este o carte pentru oricine se află în căutarea „unui sens în viaţă”, a „unui drum de pace” sau a „vindecării rănilor fizice şi spirituale”. Totodată, cartea este dedicată atât celor din interiorul bisericii, cât şi celor din afara sa.

„Într-o lume marcată de viteză şi, prin urmare, de neputinţa de a ne găsi un răspuns  prompt la întrebările iscate de sensul acţiunilor noastre, de rostul fundamental pe care fiecare dintre noi este dator să şi-l definească în viaţă, avem nevoie şi astăzi, aşa cum am avut în orice alt moment al istoriei, de un ghid spiritual. De o voce înţeleaptă care să ne însoţească de-a lungul aventurii spirituale pe care o trăim zi de zi. Un îndrumător care să ne ajute să ne definim şi armonizăm scopurile în raport cu responsablitatea faţă de ceilalţi. Papa Francisc ne invită la acest dialog ideatic intim, printr-o mărturisire care porneşte de la el către noi, investindu-ne astfel cu forţa de a ne confrunta cu noi înşine şi cu provocările cărora suntem nevoiţi să le facem faţă”, a declarat Magdalena Mărculescu, directorul editorial al Trei, la lansarea ediţiei în limba română.

Papa Francisc s-a născut cu numele Jorge Mario Bergoglio, la Buenos Aires, pe 17 decembrie 1936. El este, din 13 martie 2013, Episcopul de Roma şi al 266-lea Papă al Bisericii Catolice. Pontificatul său este marcat de convocarea, pe 13 martie 2015, a Anului Sfânt al Milostivirii, care se încheie pe 20 noiembrie 2016.

Vaticanistul Andrea Tornielli, jurnalist al cotidianului La Stampa şi responsabil al site-ului Vatican Insider, a publicat prima biografie a pontifului, „Francesco. Insieme”, tradusă în 16 limbi, şi volumul „Papa Francesco. Questa economia uccide”, tradus în nouă limbi.