Panica a continuat să domine bursele europene. Loviturile cele mai dure le-au primit băncile şi producătorii de materii prime

Autor: Bogdan Cojocaru 21.01.2016

Agonia burselor europene a continuat şi ieri, cu indicele londonez FTSE intrând în te­mutul teritoriu al pieţei „bear”, iar anxie­tatea, care nu a ocolit niciun sector, i-a lovit din plin pe producătorii şi procesatorii de materii prime şi băncile.

Panica din Europa a venit ca reacţie, printre altele, la declinul acţiunilor de pe bur­sele asiatice la prăbuşirea continuă a pre­ţurilor petrolului. Acţiunile unor companii din domeniul materiilor prime precum Anglo Ame­rican şi ArcelorMittal au înregistrat scă­deri de 5% sau chiar mai mari, după creşteri de până la 11% în sesiunea anterioară, potrivit CNBC. Dintre companiile miniere, BHP Billiton a încasat cea mai dură lovitură. Acţiunile sale au scăzut cu peste 6%. Viitorul producătorilor de materii prime este incert din cauza reducerii cererii în economiile emergente, mai ales în China.  

Băncile şi-au continuat derapajul trase în jos de incertitudinile legate de băncile italiene. Banca Monte dei Paschi de Siena, cea mai veche bancă din Italia, a anunţat că unii clienţi au început să-şi retragă economiile. Acţiunile Banca Monte dei Paschi au scăzut cu peste 18%. Scăderi accentuate au înregistrat şi titlurile Banco Popolare şi UniCredit.

Indicii FTSE şi CAC 40 (Paris) au plonjat cu aproape 3%, iar DAX (Frankfurt) a coborât cu peste 2%. FTSE este cu peste 20% sub maximul record atins în aprilie.

Toţi cei trei indici importanţi ai burselor de pe Wall Street, Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq, au deschis şedinţa de tranzacţionare de miercuri în scădere puternică, de aproape 2%. S&P a atins cel mai scăzut nivel din ultimul an.

Declinul de pe bursele europene vine înaintea şedinţei de politică monetară de joi a Băncii Centrale Europene. Analiştii se aşteaptă ca instituţia să nu efectueze modificări semnificative în politica sa.

În Asia, şi Nikkei, indicatorul principal al bursei nipone, a intrat pe teritoriul pieţei „bear” după o scădere de 4% miercuri.

La Bucureşti, bursa a raportat o scădere de 1,6% pe rulaje reduse, de circa 4 milioane de euro, potrivit datelor disponibile la ora 17:30.

În SUA, preţul petrolului destinat acestei pieţe s-a scufundat sub cota de 28 de dolari pe baril, atingând cel mai redus nivel din 2003. Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că pieţele internaţionale de profit „se pot îneca din cauza supraproducţiei”.

Nervii investitorilor au fost zdruncinaţi de noile predicţii economice ale Fondului Monetar Internaţional, care şi-a redus proiecţiile de creştere pentru economia globală.

De asemenea, sare pe rană a pus şi o serie de analize descurajante apărute în presă.

Spre exemplu, într-un articol al The Telegraph, un oficial al OCDE avertizează că lumea este ameninţată de un „val epic” de defaulturi şi că situaţia este mai gravă decât era în 2007, anul crizei financiare mondiale. „Sistemul financiar global a devenit periculos de instabil şi are în faţă o avalanşă de falimente care va testa stabilitatea politică şi socială”.

The Wall Street Journal titrează la rândul lui că „Avansul datoriilor pieţelor emergente creează pericole globale”.

Financial Times a scris că ieşirile de capital de pe pieţele emergente au atins anul trecut 735 de miliarde de dolari, iar majoritatea au avut loc din China, potrivit estimărilor Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IIF), care sunt cu mult peste suma de 540 de miliarde de dolari anticipată de instituţie în octombrie.