Deschiderea pieţei de energie pentru populaţie produce efecte: Judeţele din Moldova au cele mai mari facturi la energie, cu 6% peste Bucureşti

Autor: Roxana Petrescu 21.01.2016

La finalul anului 2017 piaţa energiei pentru populaţie va fi complet liberalizată, dar lupta pentru cele nouă milioane de consumatori casnici deja a început.

În contextul în care cele mai multe dintre costurile care compun factura la energie electrică sunt în continuare regle­men­tate, diferenţele care încep să devină vizibile sunt dictate de modul în care fie­care companie care vinde energie către clienţii finali îşi negociază contractele de achiziţie.

În acest moment, 60% din energia pe care un consumator casnic o consumă este cum­părată din piaţa liberă, doar 40% din cantitate venind la un preţ stabilit de Autoritatea Naţio­nală de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pe baza informaţiilor disponibile, ZF a încercat să calculeze cât plăteşte o familie lunar pe factura la energie electrică în funcţie de cele opt zone de distribuţie concesionate de Elec­trica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).