​Consecinţele primei şedinţe din 2016 ale BCE: Dolarul american începe raliul pe interbancar după declaraţiile lui Mario Draghi

Autor: Liviu Popescu 21.01.2016

Cursul leu-dolar afişa în această seară pe interbancar în jurul orei 17:00 un nivel de 4,19 lei după ce moneda americană s-a apreciat în faţa euro în urma declaraţiilor lui Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. Astăzi, BNR anunţase o referinţă de 4,16 lei pentru un dolar american.

Draghi a afirmat că BCE "va analiza şi posibil îşi va reconsidera" poziţia privind politica monetară la şedinţa din luna martie, din cauza evoluţiei sub aşteptări a inflaţiei.

“Între timp, vom lucra pentru a ne asigura că sunt îndepinite toate condiţiile tehnice pentru a asigura disponibilitatea pentru implementare, dacă este necesar, a tuturor opţiunilor de politică monetară", a declarat Draghi la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.

După declaraţiile oficialului italian, euro s-a depreciat în faţa dolarului american de la 1,09 la 1,08 unităţi pentru un dolar.

Pe interbancar, cursul leu-euro afişa în această seară 4,52 de lei, faţă de referinţa anunţată astăzi de BNR de 4,53 de lei.