Aurul a pornit 2016 în raliu, profitând de furtuna ce a pus stăpânire pe bursele lumii

Autor: Roxana Pricop 22.01.2016

Cel mai zbuciumat început de an pentru pieţele globale de acţiuni şi petrol a lucrat în beneficiul aurului, care s-a apreciat cu 3,6%, până la 1.098 dolari/uncia pe bursa de la Londra.

O uncie este echivalentă cu 31,1 grame. Metalul preţios, considerat un activ de refugiu, are cea mai bună performanţă lunară din ultimul an, susţinută şi de aşteptările investitorilor că banca centrală a SUA - Federal Reserve - va întârzia creşterea dobânzii de referinţă.

În anii trecuţi, ratele scăzute ale dobânzii alături de stimulii financiari pompaţi de Fed în pieţele financiare au alimentat o apreciere puternică a aurului până aproape de 1.900 de dolari uncia în septembrie 2011. Relaxarea monetară a avut drept scop sprijinirea pieţelor financiare din cea mai mare economie a lumii, aflată în recuperare după criza creditelor. Această politică a dus la deprecierea dolarului, iar aurul a fost cumpărat ca modalitate de protecţie, având în vedere că o materie primă cu o ofertă limitată nu se poate deprecia în aceeaşi măsură ca valuta americană. Aurul şi dolarul american tind să aibă evoluţii inverse.

Spre comparaţie, principalele pieţe de acţiuni ale lumii afişează pentru acest început de an pierderi şi de 15%, iar cotaţia barilului de petrol s-a depreciat cu circa 20% coborând sub pragul de 30 de dolari.

La Bucureşti, Banca Naţională a României a cotat ieri gramul de aur la 146,87 de lei, în creştere cu 3,6% faţă de închiderea din 2015.

Aurul nu este la primul episod de revenire temporară. Un episod similar a avut loc în vara anului 2015, când s-a prăbuşit bursa chineză, pentru ca apoi metalul preţios să revină pe tendinţă descendentă. Însă acum au început să se adune indiciile cu privire la faptul că de această dată ar putea să dureze mai mult creşterile. În prima săptămână a lunii ianuarie, potrivit unei analize a Bloomberg, investitorii au cumpărat 26,8 tone metrice de aur, prin intermediul fondurilor deschise de tranzacţionare (ETF-uri) care au ca activ suport aurul fizic, aceasta fiind cea mai mare rată de creştere din ultimul an.