SIF-urile i-ar putea răsplăti pe investitori cu dividende de 227 mil. lei. Oltenia - prima ca randament, Banat şi Moldova - cele mai lichide

Autor: Roxana Pricop 22.01.2016

Cele cinci SIF-uri ar putea aloca dividende în valoare de 227 milioane de lei din profiturile raportate anul trecut, po­trivit esti­mă­rilor ZF în baza ra­telor trecute de distri­bu­ţie. Divi­dendul SIF Ol­tenia (SIF5) ar aduce cel mai ridicat randament, de peste 11%, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Mol­dova (SIF2) ar rămâne cu cei mai mulţi bani în conturi pentru viitoare in­vestiţii, după recom­pensarea investi­torilor.

SIF-urile au înregistrat profituri cumulate de 489 milioane de lei anul trecut, în scădere cu 28% faţă de câştigurile raportate în 2014, pe fondul reducerii ritmului de vânzare a active­lor din portofolii.

„SIF-urile nu sunt acţiuni de divi­dende pentru că, cu excepţia SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia, celelalte societăţi nu îşi pot acoperi cheltuielile ope­raţionale din veniturile din divi­dende, şi astfel distribuţia de dividende nu este sustenabilă“, a spus Mihai Căruntu, analist la BCR.