Scandalul băncii cu Curtea de Conturi rămâne, în continuare, nerezolvat. BCR Locuinţe îşi întregeşte comitetul executiv

Autor: Liviu Popescu 22.01.2016

BCR Locuinţe, una dintre cele două bănci de economisire-creditare din sistem, şi-a întregit comitetul executiv, Cristina Varzaru, un fost director din cadrul BCR, primind aprobarea BNR pentru funcţia de vicepreşedinte. Anterior, pe aceeaşi poziţie era Erwin Bern­hard, că­ruia i-a expirat mandatul la 31 decembrie 2015.

La începutul acestui an, Lucian Anghel, care în prezent ocupă şi funcţia de director general al BCR Pensii, dar şi pe cea de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, a primit aprobarea de la Banca Naţională pentru a prelua şi conducerea BCR Locuinţe. Anghel a înlocuit-o pe Karmen Schuster, căreia de asemenea i-a expirat mandatul la finele anului 2015.

Astfel, noua conducere a BCR Locuinţe are dificila misiune de a face lumină şi de a veni cu răspunsuri într-un moment în care asupra instituţiei de credit planează suspiciuni de ilegalităţi.

Noua conducere trebuie să vină cu răspunsuri la acuzaţiile Curţii de Conturi, care suspectează atât BCR Locuinţe, cât şi Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe, singurele bănci cu activitate de economisire-creditare din România, că şi-ar fi vândut produsele către minori şi către vârstnici, adică tocmai persoanelor care nu se încadrează în schema de economisire-creditare. În plus, Curtea de Conturi pune în discuţie şi posibilitatea majorării în mod ilegal de către bănci a subven­ţiei în­casate de la stat prin reducerea unor comisioane în baza de calcul.

„Procedurile sunt nefinalizate. Nu putem să facem comentarii în acest moment“, au afirmat reprezentanţii BCR la solicitarea ZF.

BCR Locuinţe este cea mai mare dintre cele două bănci specializate pe nişa de economisire-creditare, chiar dacă şi-a început activitatea cu patru ani în urma Raiffeisen. Banca a avut o strategie agresivă de creştere a businessului cu accent pe deponenţii de retail ai BCR, cel mai mare jucător din sistem în funcţie de numărul clienţilor, circa trei milioane de persoane fizice.