Numărul persoanelor care lucrează în IT&C a depăşit pragul de 200.000

Autor: Ioana Nita 22.01.2016

Numărul persoanelor care activează în sectorul IT&C de pe plan local a ajuns la aproape 230.000 în 2014, în creştere cu 23% faţă de 2011-2014, România clasându-se astfel în top 10 ţări din UE cu cei mai mulţi oameni care lucrează în domeniul tehnologiei informaţiilor şi a tele­co­mu­nicaţiilor, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

„În ultimii ani, ponderea sectorului industriei de soft­ware şi IT a crescut exponenţial în economia locală, iar acest lucru se reflectă inclusiv la nivelul pieţei de resurse uma­ne. Conform informaţiilor din piaţă, numărul an­ga­jaţilor din industrie a crescut în ultimii 5 ani cu până la 10% de la an la an“, a precizat Valerica Dragomir, direc­tor general al (ANIS).

Eurostat include în statistică o gamă largă de funcţii şi spe­cializări din domeniul IT&C, fiind incluse şi persoanele care lucrează în centrele de servicii şi suport IT, precum şi cele care sunt implicate în vânzarea de produse şi soluţii IT&C. Sunt incluşi de asemenea în statistică atât angajaţii, cât cei care lucrează independent – prin microîntre­prin­deri sau PFA.

România se clasează pe locul nouă în topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe persoane care muncesc în industria IT&C şi pe locul şase după creşterea numărului de IT-işti. Pe primele locuri se situează ţările vestice - Marea Britanie, Germania şi Franţa.