La ce cost s-ar putea împrumuta România în euro pe piaţa externă? Statul poate să profite de fereastra de oportunitate şi să lanseze eurobonduri

Autor: Claudia Medrega 25.01.2016

România are în prezent o ima­gine bună pe pieţele externe şi ar putea profita de această fereastră de oportunitate pentru a lansa obligaţiuni în euro, la costuri mai scăzute, având în vedere potenţialele riscuri interne - politice şi fiscale, precum şi tensiunile de pe pieţele financiare externe, 2016 anunţându-se destul de imprevizibil, susţin unii analişti.

Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea lansării eurobondurilor, însă rămâne de văzut dacă va testa în premieră şi maturitatea de 30 de ani sau va opta pentru scadenţe mai scurte.

Obligaţiunile cu scadenţa la 20 de ani reprezintă cea mai lungă maturitate pentru titluri în euro vândute de statul român până în prezent. În toamna anului trecut, Ministerul Finanţelor a lansat în premieră titluri în euro pe 20 de ani la un randament sub 4%, respectiv 3,93%. De asemenea, a lansat concomitent şi eurobonduri pe 10 ani, la care a obţinut un randament minim istoric de 2,84%. România a testat în premieră în 2014 piaţa americană cu obligaţiuni pe 30 de ani. Până atunci, maturitatea maximă pentru titlurile în dolari a fost de 10 ani. Maturitatea de 30 de ani a fost inaccesibilă din cauza primei prea mari solicitate de investitori şi a cererii slabe cauzate de neîncredere. România revenise pe piaţa din SUA la începutul anului 2012, după 16 ani de absenţă.