Investitorii au luat cu asalt SIF-urile după scăderea preţurilor

Autor: Roxana Pricop 25.01.2016

Acţiunile celor cinci SIF-uri au raportat creşteri puternice în şedinţa de vineri, 22 ianuarie, de până la 4,7%, pe rulaje mai mari decât în şedinţele precedente.

Întreaga piaţă locală de acţiuni a fost cuprinsă vineri de un reviriment, iar indicele BET-FI, ce grupează evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, s-a apreciat cu 3,65% până la 27.419,83 de puncte, cea mai mare creştere din rândul indicilor bursieri.

Lider de pluton au fost titlurile SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 4,7%, urmate de cele ale SIF Moldova cu un câştig de 4,6% în şedinţa de vineri şi de SIF Transilvania cu un plus de 4,2%. Titlurile FP au avansat cu 1,9% în şedinţa de vineri.

Raliul de vineri a mai redus din pierderile raportate de acţiunile SIF-urilor în acest an.

Pentru primele trei săptămâni din an, acţiunile celor cinci SIF-uri afişează scăderi cuprinse între minus 13% şi minus 1%.

Cele cinci SIF-uri ar putea aloca dividende în valoare de 227 milioane de lei din profiturile raportate anul trecut, potrivit estimărilor ZF în baza ratelor trecute de distribuţie. Dividendul SIF Oltenia ar aduce cel mai ridicat randament, de peste 11%, în timp ce SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova ar rămâne cu cei mai mulţi bani în conturi pentru viitoare investiţii, după recompensarea investitorilor.

SIF-urile au înregistrat profituri cumulate de 489 milioane de lei anul trecut, în scădere cu 28% faţă de câştigurile raportate în 2014, pe fondul reducerii ritmului de vânzare a activelor din portofolii. 

Cele mai mari profituri raportate pentru 2015 aparţin SIF Oltenia şi SIF Moldova, în valoare de 133 milioane de lei şi respectiv în valoare de 115,6 milioane de lei. Raportat la 2014, profitul SIF5 a avansat cu 40% anul trecut, în timp ce câştigul SIF2 s-a ajustat cu minus 50%. Creşterea profitului SIF Oltenia a fost alimentată de trecerea la venituri şi apoi la profit a dividendelor neîncasate de acţionari timp de mai mulţi ani, în timp ce deprecierea rezultatului SIF2 a fost cauzată de reducerea ritmului de vânzare a activelor din portofoliu.