CNADNR vrea 100 km de autostradă în 2016, dar nu vom merge neîntrerupt de la Sibiu la Nădlac

Autor: Bogdan Alecu 25.01.2016

Numărul kilometrilor de autostradă va creşte de la circa 700 km în prezent spre 800 km spre finalul anului şi chiar spre 1.000 km în ultimul trimestru din 2017 dacă nu vor apărea noi probleme care să blocheze construcţia acestora, potrivit unui raport al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Dru­muri Naţionale din România (CNADNR). În total, în 2016 şi 2017 CNADNR va investi atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene aproape 6,7 miliarde de lei fără TVApentru 286 km de autostradă. Pentru acest an sunt planificaţi pentru execuţie peste 467 km de autostradă, pornind de la lansări de noi licitaţii, la studii de fezabilitate sau lucrări efective.

În ciuda bugetului şi a contractelor stabilite, anul acesta camioanele vor merge în continuare pe drumul vechi de la Deva spre graniţă, în contextul în care autostrada Lugoj-Deva va fi gata numai pe jumătate din cauza problemelor apărute. Pe de altă parte, tronsonul cu probleme de pe A1, Sibiu-Orăştie, dintre Sălişte şi Cunţa va fi redeschis circulaţiei cel mai devreme în septembrie şi cel mai târziu spre finalul anului.

Potrivit datelor compaiei de drumuri, până la finalul anului se va circula pe loturile trei şi patru ale autostrăzii A10 Sebeş-Turda, adică pe aproape 29 km din cei circa 80 km dintre cele două oraşe, dar şi pe loturile trei, alaături de o parte din loturile doi şi patru din A1 Lugoj-Deva, astfel încât, ruta spre Lugoj ar putea fi aleasă încă din acest an de transportatori în locul celei "tradiţionale" pe E68. Dacă nu apar probleme, tot până la finalul anului va fi deschis şi Gilău-Nădăşelu in A3 Autostrada Transilvania.