Ce ştie el şi alţi investitori nu? Patronul Ikea a trimis 300 mil. € într-un an în România pentru imobiliare, retail şi achiziţii de păduri

Autor: Corina Mirea 25.01.2016
 
IKEA atacă pe trei fronturi după ce mai bine de opt ani singurul business vizibil a fost magazinul din zona comercială Băneasa, cu vânzări de 100 mil. euro.


IKEA a ajuns să fie unul dintre cei mai activi investitori străini de pe piaţa locală, ieşind „la rampă“ cu investiţii în trei pro­iecte imobiliare în Capitală, cu intenţia de a ajunge la nouă magazine în marile oraşe, dar şi cu preluarea unui por­tofoliu de păduri care au transformat grupul sue­dez al mi­liardarului suedez Ingvar Kamprad (89 de ani) în unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din România. 

„Toate aceste investiţii, alături de planurile de extindere pe piaţa de retail prin deschiderea unui nou magazin IKEA, au necesitat planifi­ca­rea şi sincronizarea resur­selor interne ale fiecărei companii cu potenţialul pieţei“, a spus pentru ZF Stefan Vanoverbeke, retail mana­ger al IKEA pentru Europa de Sud-Est (Croaţia, România, Serbia şi Slovenia).

Pentru al doilea magazin de pe piaţa locală IKEA a cumpărat anul trecut un teren de 14 hectare pe bulevardul Theodor Pallady din Capitală, o investiţie estimată la cel puţin 15 milioane de euro, având în vedere preţul pe metru pătrat din zonă.

Cea mai nouă achiziţie făcută însă de compania suedeză pe plan local este un teren de 48 de hectare, situat în nordul Bucureşti­ului. Achiziţia a fost realizată de Vastint România, parte a grupului Inter Ikea, care deţine inclusiv francizele magazinelor Ikea la nivel mondial,  pentru 50 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF, pe baza unui preţ mediu de 100 de euro pe metru pătrat în zona respectivă.

Anul trecut, IKEA a „bifat“ investiţie după investiţie, una dintre acestea fiind şi începerea construcţiei a două clădiri de birouri ce vor fi ridicate pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi din Bucureşti, proiect de 50 de milioane de euro.

Patronul Ikea face afaceri în România încă din anii ‘70, de pe vremea lui Ceauşescu.