Carpatica Asig intră în mecanismul de rezolutie la decizia ASF. Fondul de Garantare preia administrarea

Autor: Anelis Baciu 25.01.2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis aplicarea măsurilor de rezoluţie în cazul Carpatica Asig, companie care se afla de mai bine de un an în redresare financiară. Totodată, Autoritatea a desemnat Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) ca administrator temporar al societăţii. FGA va superviza procesul de inventariere a activelor Carpatica Asig, va întocmi situaţiile financiare şi va superviza modul de ducere la îndeplinire a acţiunii de atragerea unui investitor strategic.

“Într-un interval de cel mult 6 luni, ASF va întocmi planul de rezoluţie şi se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor”, se arată intr-un comunicat al ASF.

Decizia ASF vine după ce asigurătorul controlat de Ilie Carabulea nu a reuşit să atragă în acţionariat un investitor strategic care să vină cu circa 90 de mil. euro la capital. Carpatica Asig este al doilea cel mai mare asigurator din piata politelor auto obligatorii cu subscrieri de 340 mil. lei in primele noua luni ale anului trecut. Peste 90% din afacerile companiei vin din RCA.

Atribuţii care revin Consiliului de Administratie al Carpatica Asig:

-          implementare a măsurii privind atragerea unui investitor strategic şi încheierea tranzacţiei, precum şi a altor măsuri, astfel încât:

-          să fie restabilit nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată;

-          să fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 6 luni de la data comunicării deciziei, SCR să fie din nou respectată.

Atribuţii care revin FGA:

-supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societăţii la data de 31.12.2015

- întocmirea situaţiilor financiare anuale şi auditarea acestora, precum şi supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic