Argus Constanţa a absorbit un furnizor de seminţe

Autor: Roxana Pricop 26.01.2016

Producătorul de uleiuri vegetale Argus Constanţa (UARG), controlat de SIF Oltenia (SIF5), a finalizat procedura de absorbţie a societăţii Rex Agra Constanţa, unul dintre principalii furnizori de seminţe. 

Societatea Rex Agra Constanţa era controlată 100% de Argus Constanţa, iar operaţiunea de fuziune prin absorbţie de către Argus s-a derulat fără emisiune de acţiuni noi. Aportul net al Rex Agra către Argus a fost de 1,358 milioane de lei, calculat ca diferenţă dintre activele totale şi datorii. În 2014, furnizorul a raportat afaceri de aproape 3 milioane de lei, de şapte ori mai mari decât în 2013, şi un rezultat negativ de 39.000 de lei, în scădere faţă de anul precedent. În urma fuziunii, Rex Agra a fost radiată de la Registrul Comerţului. 

Potrivit proiectului de fuziune publicat de Argus la înce­pu­tul lunii decembrie pe bursă, “operaţiunea de fuziune a avut ca efect reducerea considerabilă a costurilor adminis­tra­tive şi operaţionale cu implicaţii asupra profitabilităţii so­cietăţii (...). Rex Agra are nevoie stringentă de finanţare pentru asigurarea capitalului de lucru necesar. Acest capital poate fi asigurat mai uşor şi cu costuri mai mici prin realizarea fu­ziunii“.  

Argus este al treilea cel mai mare producător de ulei, cu o cotă de piaţă de 14,2% în 2014, după Expur (19,7%) şi Bunge cu 19,1%. Producătorul de uleiuri vegetale a încheiat anul 2014 cu afaceri de 176 mil. lei şi cu un profit net de 3,5 mil. lei. SIF Oltenia a intrat în acţionariatul Argus în 2004 când a cumpărat 6,7% din acţiunile UARG pentru 6,7 mil. lei. În prezent, acţiunile UARG se tranzacţionează pe sistemul alternativ al bursei la o cotaţie de 3 lei/titlu. Compania are o capitalizare bursieră de 107 milioane de lei.