Riscurile de recesiune în SUA cresc, dar încă nu au atins cotele de pericol

Autor: Bogdan Cojocaru 26.01.2016
Riscurile de recesiune în SUA sunt în creştere, însă o recesiune a celei mai mari economii a lumii este departe de a fi iminentă, cel puţin aşa spun marile bănci şi presa tradiţională.

Începutul de an violent pentru bursele de pe Wall Street, producţia industrială îngheţată, rezultatele fi­nanciare slabe ale companiilor şi chiar anumite tipare istorice şi cicluri economice au trezit temeri că economia americană este sau se îndreaptă sigur spre recesiune.

Aproape orice recesiune de după al Doilea Război Mondial a fost anunţată de obicei  de declinul accentuat al producţiei industriale, al profiturilor companiilor şi al bursei de acţiuni. Aceste „stele“ rău prevestitoare se aliniază din nou, scrie The Wall Street Journal. Publicaţia americană asigură însă că de această dată cei care „citesc“ recesiunea în stele s-ar putea înşela deoarece declinul producţiei şi pro­fiturilor poate fi explicat prin prăbuşirea preţurilor petrolului, iar scăderea de pe pieţe prin exagerările investitorilor în faţa acestei evoluţii.  

Economişti şi strategii mai multor bănci mari spun că riscurile ca economia să se confrunte cu o recesiune în următoarele 12 luni cresc, dar încă nu au ajuns la cotele de pericol.

Un sondaj de opinie realizat de CNBC a găsit că probabilitatea ca economia SUA să intre în recesiune este acum de 28,8%, cel mai ridicat nivel din toamna anului 2011

Analiştii BofAML au calculat probabilitatea apariţiei recesiunii la 20%. Calculele anterioare indicau şanse de 15%. Specialiştii băncii notează că intrările masive de cash în fondurile axate pe obligaţiuni guvernamentale, considerate de obicei un adăpost în vremuri cu turbulenţe pe pieţe, indică temerile investitorilor că economia mondială va intra în recesiune. 

Şi analiştii de la Citigroup spun că probabilitatea unei recesiuni în SUA creşte, în timp ce strategii de la Morgan Stanley pun aceste şanse la 20% în cel mai pesimist scenariu, iar Société Générale la 10%. Şi banca franceză avertizează că pericolul creşte.   

Morgan Stanley citează reducerea activităţii fabricilor şi semne de înce­tinire în sectorul serviciilor.

Agenţia de rating Moody's aver­tizează că producători industriali din America de Nord se îndreaptă spre recesiune industrială din cauza cererii slabe pe pieţele finale şi a slăbiciunii prelungite a producţiei din SUA.

Producţia industrială a scăzut în 10 din ultimele 12 luni şi în prezent este cu 2% sub maximul atins în decembrie 2014.

Profiturile companiilor au atins un maxim în vara anului 2014, iar până în al treilea trimestru al anului trecut au scăzut cu 5%. De la începutul anului, indicele bursier Dow Jones Industrial Average a pierdut 7,6% din valoare.

„Economia este ca o maşină cu un motor cu şase cilindri, iar tot mai mulţi cilindri se rup“, explică Joseph LaVorgna, economist al Deutsche Bank.

Toate cele 11 recesiuni de după al Doilea Război Mondial au coincis cu scăderea preţurilor acţiunilor, dar nu toate pieţele „bear” din această perioadă au prevestit recesiuni. „Urşii” au alergat liberi pe Wall Street în 1962, 1965, 1971, 1976-78, 1987, 1998, 2002 şi 2011, fără ca economia să scadă.

Un indicator mai precis de recesiune, spread-ul dintre obligaţiunile cu scadenţa de doi ani şi de zece ani a scăzut la cel mai redus nivel de la ultima recesiune. Acest indicator semnalează recesiunea când ajunge la zero, dar acum este la aproape 120 de puncte de bază, un nivel slab, dar nu îndeajuns de slab, noteză MarketWatch. 

Apoi, companiile creează 200.000 de locuri de muncă noi în fiecare lună. Vânzările de maşini sunt la un nivel record, iar încrederea consumatorilor este la cea mai înaltă cotă de după 2007, împinsă în sus de cea mai ieftină benzină din ultimii ani.