Vânzările farmaciilor s-au dublat din 2008 până acum, românii cumpărând anual medicamente de 15 mld. lei

Autor: Corina Mirea 26.01.2016

Românii lasă, anual, peste 15 miliarde de lei în farmaciile din România, de aproape două ori mai mult ca în 2008, când economia locală o ducea cel mai bine, arată calculele ZF pe baza celor mai recente datele de la Ministerul de Finanţe.

Deşi vânzările din farmaciile de pe plan local s-au dublat în ultimii ani, nu­mărul firmelor prezente pe piaţă a rămas aproxi­mativ la nivelul din pe­rioada de „boom“ eco­no­mic, adică nu a depăşit 5.600 de firme.

„Consumul de me­di­ca­mente nu a crescut în ulti­mii ani, ci doar preţul medi­camentelor. Adică, au dispă­rut medicamente ief­tine de pe piaţă în locul că­rora au apărut variante semnificativ mai scumpe, de aici şi valoarea mai mare a pieţei“, explică Dragoş Damian, director general al producătorului Terapia din Cluj şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În prezent, pe piaţa de 15,4 miliarde de lei a comerţului cu medicamente, brandul Catena, parte a grupului Fildas creat de antreprenoarea Anca Vlad, are cele mai multe unităţi deschise, peste 550, potrivit celor mai recente informaţii ale ZF.