Banca Carpatica şi-a redus anul trecut pierderea la jumătate,dar au scăzut şi activele cu aproape 5%

Autor: Raluca Ghinea 26.01.2016

La finele anului 2014, banca din Sibiu, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, avea active de 3,25 miliarde lei, iar pierderea netă se ridica la 169,5 milioane lei.

Creditarea a scăzut anul trecut în sold cu 25,8%, de la 1,04 miliarde lei la 772,17 milioane lei.

Venitul net din dobânzi s-a situat la 47,9 milioane lei, fiind cu 28% mai mici, iar cele din comisioane au coborât de la 24,57 milioane lei la 21,55 milioane lei.

Depozitele constituite de clienţi s-au redus însă mult mai puţin, cu circa 2%, la 2,85 miliarde lei.

Banca avea la sfâşitul anului trecut capitaluri proprii de 141,76 milioane lei, în scădere cu 37%.

Carpatica este ofertată din nou de Nextebank, după mai multe discuţii eşuate, dintre care ultima cu fondul american de investiţii JC Flowers, care s-a retras din procesul de achiziţie a băncii, întrucât nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpărarea celor două bănci împreună.

Nextebank a transmis BCC, în ultima zi a anului trecut, o ofertă neangajantă pentru a subscrie în cadrul ofertei de majorare a capitalului, însă vrea să verifice amănunţit situaţia băncii şi să beneficieze de exclusivitate până la 26 ianuarie, condiţiile fiind acceptate.

Nextebank vrea să realizeze un due diligence asupra Băncii Carpatica, prin care să evalueze situaţia băncii sub toate aspectele, beneficiile şi riscurile asociate, pentru perioada cuprinsă între 31 mai 2014 şi finele anului, procedurile urmând să fie încheiate până la 22 ianuarie, în condiţiile în care informaţiile solicitate sunt puse la dispoziţie în timp util.

Acţiunile Carpatica sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, ultima valoare fiind de 0,0936 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de 103,08 milioane lei.