De ce roboţii vor duce dobânzile şi mai jos în viitor?

Autor: Liviu Popescu 27.01.2016

Prezumţiile elitei financiare de la Davos despre sistemul bancar: dacă roboţii se ridică, dobânzile vor scădea şi mai mult.



Revoluţia în automatizare şi inte­ligenţă artificială va remodela felul în care economiile funcţionează, precum şi universul bancar, urmând să deter­mine accentuarea scăderii dobânzilor, consi­de­ră participanţii la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia printre care s-au aflat conducători ai celor mai importante instituţii finan­cia­re şi mana­geri ai celor mai mari companii.

Aceştia îşi argumentează afirmaţiile în felul următor: pe măsură ce teh­no­logia avan­sea­ză, mulţi oameni îşi vor pier­dere locul de muncă, iar al­tora le vor fi tăiate salariile, scrie Bloomberg.

Noua tehnologie va mări, de ase­menea, şansele unui avânt în produc­ti­vitate, pre­cum cel din anii ‘90. Aceste for­ţe se vor com­bina pentru a re­strânge preţurile peste eco­no­mia mondială, ceea ce în­seamnă că era inflaţiei lente, care le dă acum bătăi de cap bancherilor cen­trali, ar putea să se dovedească a fi doar un semn al lucrurilor care vor veni.

Prin urmare, dacă automatizarea va câştiga şi mai mult teren, forţa de muncă umană îşi va vedea veniturile tăiate sau, mai rău, riscă să rămână chiar fără un loc de muncă, ceea ce va duce la diminuarea consumului.

Totodată, automatizarea din siste­mul bancar, prin înlocuirea forţei de muncă umană cu „roboţi“, presupune că bancherii vor reuşi să reducă din cos­turile cu forţa de muncă, ceea ce ar pu­tea să ducă la diminuarea boni­ficaţiilor plătite la depozite.

Cu un nivel scăzut al consumului, este posibil ca populaţia să nu mai simtă nevoia să ia credite, ceea ce îi va deter­mina pe bancheri să taie şi mai mult din do­bânzile la credite. Totodată şi nivelul şo­majului, ca urmare a disponibilizărilor cauzate de automatizare, va ţine popu­laţia departe de sucursalele băncilor.

„Progresul tehnologic poate pune capac modului în care inflaţia răzbate la suprafaţă“, consideră fostul preşedinte al Bundesbank Axel Weber.

Îngrijorările fac referire la faptul că aşa-numita a patra revoluţie industrială va afecta o parte din ce în ce mai mare din forţa de muncă, ceea ce va genera şomaj şi va pune presiune pe venituri şi, prin urmare, pe consum, în special la angajaţii slab calificaţi.

Cei care conduc băncile centrale se pre­gătesc deja pentru provocarea auto­matizării. În no­iembrie anul trecut, Andrew Haldane, economistul-şef al Băncii Angliei, a estimat că automa­ti­za­rea ar putea costa până la 15 milioane de locuri de muncă în economia britanică.