Romsilva acuză Ministerul Mediului şi guvernul pentru criza din industria lemnului

Autor: Corina Mirea 27.01.2016
Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, companie de stat care exploatează jumătate din cele 19 milioane de metri cubi de lemn din pădurile din România, acuză guvernul şi Ministerul Mediului de situaţia creată pe piaţa lemnului, după ce câteva mii de angajaţi ai jucătorilor privaţi din industria de profil, de proprietari de păduri şi reprezentanţi ai companiilor de profil au protestat ieri la Bucureşti faţă de creşterea preţului de pornire pentru achiziţia materialului lemnos.

Chiar în după-amiaza protestului organizat de şapte asociaţii care apără jucătorii din industria lemnului, biroul de presă al Romsilva a transmis un comunicat prin care susţine că Ministerul Mediului în­cearcă să compromită conducerea Romsilva prin lipsa de reacţie la cererea instituţiei de a remedia situaţia creată de modul în care a fost eliberat noul regulament de valorificare a masei lemnoase aflate în proprietate publică, din prima jumătate a lunii noiembrie a anului trecut.

După publicarea acestui regulament, Romsilva, printr-o decizie a directorului general Adam Crăciunescu (care a fost demis din rolul de membru al consiliului de administraţie al Regiei la începutul lunii ianuarie şi care ulterior şi-a dat demisia), a stabilit ca preţul de pornire pentru achiziţia materialului lemnos, în cadrul ultimelor licitaţii organizate, să devină preţul mediu de achiziţie din anul anterior. Acest lucru a făcut ca preţul de pornire de anul acesta să fie cu 30% mai mare ca cel din anul precedent şi triplu faţă de nivelul din anul 2010.

În faţa acuzaţiilor venite din partea companiilor şi a asociaţiilor din industria lemnului de a fi majorat substanţial şi nejustificat preţurile, Romsilva susţine că regulamentul a fost stabilit în cadrul unui grup de lucru cu actorii din piaţă, dar că a fost aprobat de guvern într-o altă formă decât cea convenită. „Reprezentanţii Romsilva au făcut parte din grupul de lucru, alături de reprezentanţi ai altor actori din domeniul forestier, inclusiv ai organizaţiilor care astăzi protestează în stradă. După aprobarea regulamentului de către guvern, am constatat, cu vădită surprindere, că textul acestuia este diferit de cel discutat şi convenit în cadrul grupului de lucru, precum şi cu ocazia consultării publice. Exact aceste modificări survenite fac documentul confuz, interpretabil şi greu aplicabil“, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Romsilva. Acesta mai arată că cei din conducerea Romsilva au informat, în scris, primul ministru, preşedintele Consiliului Legislativ şi ministrul mediului, apelor şi pădurilor despre această situaţie, solicitând în acelaşi timp lămurirea unor aspecte din regulament, inclusiv a nivelului pieţei masei lemnoase la care se face precizare în textul aprobat.

„Întrucât demersurile repetate ale regiei au rămas fără răspuns, în data de 10.12.2015 conducerea Romsilva a formulat plângere prealabilă împotriva H.G.nr.924/2015, în temeiul reglementărilor legale privind contenciosul administrativ. La discuţiile care au avut loc la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în data de 29.12.2015, s-a concluzionat că pentru deblocarea situaţiei este necesară modificarea prevederilor H.G.nr.924/2015, stabilindu-se şi măsuri imediate de aplicat. Romsilva a implementat de îndată măsurile aflate în responsabilitatea sa“, se mai precizează în comunicat.

Astfel că, reprezentanţii Romsilva ridică acum un semn de întrebare vizavi de „lipsa totală de reacţie a conducerii ministerului de resort pentru modificarea H.G.nr.924/2015“ pe care, aceştia o interpretează ca având scopul de a compromite conducerea executivă şi Consiliului de Administrare ale Romsilva, „de căror înlăturare, cu orice preţ, aceasta este preocupată, mai presus de bunul mers al lucrurilor în sectorul forestier“.

În prezent, directorul general al Romsilva este Adam Crăciunescu, care şi-a anunţat demisia din această funcţie la jumătatea acestei luni. El avea mandate până în 2017, însă a anunţat Consiliul de Administraţie al Romsilva că va renunţa la funcţia de director general de la 21 martie, invocând motive personale. În Consiliul de Aministraţie al Romsilva, în locul lui Adam Crăciunescu (demis din calitatea de membru de ministrul Mediului la începutul acestui an) a fost numit recent Viorel-Gheorghe Marinescu, pentru un mandat provizoriu de patru luni de ministrul Cristina Paşca Palmer.

Comunicatul transmis de Romsilva ieri a venit în contextul în care reprezentanţi ai industriei lemnului susţin că în urma protestului organizat au primit asigurări de la reprezentanţi ai Guvernului şi ai Ministerului Mediului că revendicările lor vor fi rezolvate.

 „Protestele nu vor mai continua, cel puţin nu deocamdată. Am avut o întâlnire cu secretarul general al Guvernului (Sergiu Chelmu – n.red) şi cu secretarul de stat pentru păduri din cadrul Ministerului Mediului (Erika Stanciu – n.red) cărora le-am prezentat situaţia şi cele mai importante revendicări pe care le au companiile din industria forestieră şi am plecat de acolo cu promisiunea că acestea vor fi soluţionate“, a spus pentru ZF Nicolae Ţucunel, şeful Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), unul dintre organizatorii protestului de ieri.

Cei din industria lemnului îşi pun speranţele în poziţia pe care Ministerul Mediului a avut-o vizavi de creşterea preţului de pornire la achiziţia materiei lemnoase încă de la finalul săptămânii trecute, când instituţia a transmis un comunicat prin care cerea Regiei să deblocheze „situaţia de pe piaţa lemnului“, după o analiză care a arătat că, într-adevăr, ultimele licitaţii organizate de Romsilva au fost un eşec şi că preţurile practicate de Regie sunt ridicate. În comunicatul respectiv, reprezentanţii Ministerului Mediului au adus în vedere şi poziţia Consiliului Concurenţei legat de situaţia majorării preţurilor, care recomandă ca la licitaţiile organizate de Romsilva să fie luat drept preţ de referinţă preţul minim de adjudecare de la ultimele licitaţii, nu preţul mediu de adjudecare, aşa cum s-a întâmplat în prima jumătate a lunii noiembrie, printr-o decizie a directorului general al Romsilva.

Romsilva este o companie de stat care exploatează jumătate din cele 19 milioane de metri cubi de lemn din pădurile din România, pentru licitaţiile care vizează acest an. Este pentru prima dată în ultimii şapte ani când Romsilva a decis ca preţul de adjudecare din anul anterior să devină preţ de pornire la licitaţiile organizate în anul curent. Astfel, s-a ajuns la un preţ de 160 de lei/mc de picior de lemn, o creştere de 30% faţă de anul trecut, şi la aproape o triplare faţă de 2010. Anterior, preţul de adjudecare, care ajunsese în 2012-2013 să fie şi cu 40% mai mare faţă de cel de pornire a licitaţiilor, nu era transpus în preţul de pornire în anul următor, potrivit datelor ASFOR.

„Concluzia discuţiei de ieri de la Guvern a fost că situaţia care blochează acum industria lemnului va fi deblocată. Joi, Consiliul de Administraţie al Romsilva se va întruni şi ni s-a spus că solicitarea făcută de Ministerul Mediului către Regie ar trebui să fie pusă în discuţie şi revendicările noastre să fie soluţionate. Be baza acestor semnale, noi ne aşteptăm să primim ceea ce am cerut în mod corect. Dacă nu, oamenii din industrie au spus că ar putea exista un nou protest cu un număr dublu de participanţi“, a spus pentru ZF Aurica Sereny,  preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Ea a mai precizat că în cadrul întâlnirii de la Guvern de ieri jucătorii din industria lemnului au solicitat rezolvarea măcar a celor mai importante nereguli care „îngheaţă“ industria de mobilă locală. Acestea sunt anularea deciziei directorului general al Romsilva care a stabilit ca preţul de pornire pentru achiziţia materialului lemnos să fie cel mediu de adjudecare din anul precedent, reorganizarea licitaţiilor aferente acestui a şi schimbarea contractului cadru semnat între Romsilva şi agenţii economici.