Scăderea puternică a industriei în decembrie anunţă că avansul PIB în 2016 nu trebuie aşteptat de aici

Autor: Iulian Anghel 27.01.2016
În ultima lună din 2015 industria a înregistrat o cădere puternică din cauza reducerii masive a comenzilor interne şi externe, cădere anticipată de stagnarea vizibilă înregistrată în noiembrie.

Potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), faţă de noiembrie, în decembrie activitatea în industrie a frânat puternic, iar lipsa de vlagă a industriei, care face 23% din PIB, va avea influenţă asupra creşterii economice din 2016.

„Declinul s-a agravat. Cererea e slabă, comenzile pentru export au scăzut masiv, iar în acest context au căzut şi importurile de materii prime, deşi preţul lor pe piaţa globală a ajuns cel mai jos din istorie. E destul de clar că industria nu-şi găseşte ritmul, nu are dinamism, se împotmoleşte repede şi nu va putea contribui cu un impuls propriu semnificativ la creşterea economică din 2016“, explică Petre Datculescu, directorul general al IRSOP, unul dintre coordonatorii Barometrului Industrial.

Datele Statisticii confirmaseră şi ele anterior declinul industriei. Potrivit INS, producţia industrială a crescut în primele 11 luni din 2015 cu doar 2,6% (serie brută), mult mai puţin decât în 2013, când, la 11 luni, a înregistrat o creştere de 7,6%, sau în 2014, când a avut un plus de 6,3% - situaţie explicată de economistul Dragoş Cabat prin faptul că în industrie nu s-au mai făcut investiţii. În primul semestru din 2015 industria a contribuit la formarea PIB cu 23%, dar la creşterea economică cu doar 0,2%.

Potrivit Barometrului Industrial, „Indicatorul pentru volumul total al producţiei“ (care reflectă percepţia şefilor de companii cu privire la mersul industriei, în ansamblul ei) a scăzut de la 60 de puncte în noiembrie la 51 de puncte în decembrie.

IRSOP şi Facultatea de Management SNSPA realizează lunar Barometrul Industrial, care reflectă situaţia din industrie în prezent şi pe un orizont de şase luni, aşa cum este ea percepută de managerii companiilor din industrie.

Barometrul din decembrie este realizat pe un eşantion de 307 de companii industriale cu peste 9 angajaţi, reprezentative la nivelul celor 15.200 de companii din România.

„Indicatorul“ sau „Indexul de Difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor chestionaţi în legătură cu mersul industriei reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere.

Barometrul Industrial din decembrie arată că „indicatorul pentru volumul total al producţiei“ a scăzut de la 60 de puncte în noiembrie la 51 de puncte în decembrie, ceea ce arată că managerii de companii au resimţit o cădere brutală a activităţii industriale. 51 de puncte „indice de difuzare“ pentru indicatorul „volumul total al producţiei“ înseamnă că activitatea a rămas în zona pozitivă, dar numai cu un punct peste pragul de 50 care separă expansiunea de contracţie.

Potrivit autorilor barometrului, cauzele ime­diate ale căderii au fost cel mai probabil reducerea puternică a comenzilor interne şi externe. Acest lucru este reflectat de răspunsurile date de manageri. Astfel „Indexul de Difuzare“ pentru volumul comenzilor noi a scăzut de la 58 de puncte în noiembrie la 52 în decembrie 2015. Cele mai puternice scăderi s-au produs la exporturi şi la importurile de materii prime.

Potrivit documentului citat, indexul comenzilor pentru export a căzut de 61-63 de puncte înregistrat în lunile trecute la 42 de puncte, ajungând în zona de contracţie (sub 50). Importurile de materii prime au scăzut şi ele de la 61 de puncte în noiembrie la 48 în decembrie, probabil pe fondul scăderii generale a comenzilor şi în pofida declinului preţurilor la materii prime la nivel global.

De asemenea, stocurile au urcat cu 3 puncte, de la 47 în noiembrie la 50 în decembrie.

„Creşterea stocurilor în condiţii de scădere drastică a comenzilor reprezintă un semnal puternic de încetinire a activităţii, cu efecte care depăşesc sfera industriei“, explică documentul citat.

Deşi majoritatea firmelor (73%) au raportat în decembrie un număr neschimbat de salariaţi faţă de noiembrie, numărul firmelor care au redus salariaţii este dublu faţă de firmele care au angajat oameni noi.

„Indexul pentru numărul de salariaţi se află în zona de contracţie, cu 45 de puncte, faţă de 48 în noiembrie. Scăderea ar putea fi un efect al sezonalităţii, dar cel mai probabil provine din slăbirea generală a cererii.“, arată Barometrul.

Autorii studiului spun că, deocamdată, optimismul managerilor se menţine la un nivel ridicat. Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) s-a situat în decembrie la 58 de puncte faţă de 57 în noiembrie 2015, cu 2 puncte sub media optimismului din perioada septembrie 2014 – noiembrie 2015.

„În concluzie, chiar dacă scăderea drastică a activităţii în industrie se va dovedi temporară, un decembrie atât de slab arată două lucruri: că industria nu reuşeşte să câştige un anumit dinamism şi se mişcă probabil prea greu pentru a putea da un impuls semnificativ creşterii economice în 2016“, explică eurorii barometrului.