Toyota, lider auto mondial pentru al patrulea an consecutiv, cu vânzări de peste 10 mil. de vehicule

Autor: Anca Dumitrescu 27.01.2016

Vânzările globale ale Toyota, care includ diviziile Hino Motors şi Daihatsu Motor, au scăzut anul trecut cu 0,8%, la 10,15 milioane de vehicule, a anunţat grupul japonez.

Volkswagen a raportat la începutul lunii un declin de 2% al livrărilor în 2015, la 9,9 milioane de vehicule, în timp ce vânzările grupului american General Motors au urcat cu 0,2%, la 9,8 milioane de unităţi.

În 2015, Volkswagen a fost lider mondial timp de şase luni, dar izbucnirea scandalului manipulării testelor de poluare, în septembrie, a obligat grupul german să oprească vânzările de automobile diesel pe unele pieţe şi să anunţe un program de rechemare în service a 11 milioane de vehicule.

"Hegemonia Toyota nu va putea fi atacată în următorii câţiva ani, după lovitura puternică primită de VW. Diferenţa va creşte probabil, pentru că VW va avea nevoie de timp pentru a-şi ajusta strategiile pe pieţe precum Statele Unite şi Europa", a declarat Zhou Jincheng, analist la firma Fourin în Nagoya.

Pentru a-şi menţine poziţia de lider, Toyota vrea să îşi consolideze poziţia pe pieţele emergente. Totodată, compania va introduce primul model Prius modernizat din ultimii aproape şapte ani.