VIDEO ZF Live. Primul analist care anunţă că economia ar putea creşte cu 5% în acest an

Autori: Roxana Rosu , Iulian Anghel 28.01.2016

Bugetul pe 2016 este construit pe o creştere economică de 4,1%, iar pentru 2015 este aşteptat un avans al PIB de 3,5-4%.



Andrei Rădulescu, se­nior economist la Ban­ca Transilvania, a spus ieri la ZF Live că eco­nomia românească ar putea să crească cu peste 5% în acest an, având în vedere evoluţiile econo­mi­ce şi menţinerea creşterii consumului.

Prognoza oficială a guvernului de creştere este de 4,1%, iar ceilalţi econo­mişti de pe piaţă estimează un plus al PIB între 3,5% şi 4%.

„Avem un început de an cu o politică economică relaxată, monetară şi fiscal-bugetară, ceea ce încurajează ce­re­rea agregată“, a explicat econo­mistul la ZF Live.

Avansul PIB de anul trecut a avut drept principal motor consumul, care a cres­cut ca urmare a majorărilor sala­ria­le, a reducerii TVA la alimente, dar şi a re­luării creditării pe fondul reducerii do­bânzilor la minime istorice.

Rădulescu subliniază însă un lucru analizat de bancheri şi economiştii din bănci, dar mai puţin adus în discuţie în zona publică. Anume că relaţia dintre di­namica economiei şi a creditării a su­ferit în ultimii ani, cele două nemaifiind dependente una de cealaltă. O astfel de dependenţă a existat în anii de boom economic 2007 – 2008, când majorarea puternică a creditării a condus la o ex­plozie a sectorului imobiliar, ani ur­maţi de o dureroasă corecţie atât pentru sec­torul imobiliar, cât şi pentru cel bancar.

Rădulescu spune acum că această nouă relaţie în care economia este mai puţin dependentă de creditare este determinată, pe de-o parte, de faptul că populaţia este mai prudentă, iar, pe de alta, de realitatea că rata de economi­sire care a ajuns la maxime istorice, face ca populaţia să aibă resurse pentru consumul privat fără a mai fi depen­dentă neapărat de credite, ca în ciclul economic trecut.

Potrivit datelor BNR, depozitele rezidenţilor – persoane fizice şi companii – au crescut în 2015 cu 8,6%, până la 253 de miliarde de lei. Populaţia are în bănci 146 de miliarde de lei, iar companiile peste 106 miliarde de lei.