Doi investitori români şi chinezii de la Junlun sunt interesaţi de Oltchim

Autori: Mihaela Pascari , Andrei Mazurchievici 28.01.2016

Un consorţiu românesc şi o firmă locală „din domeniul pieţei de capital“, alături de compania chineză Junlun sunt interesaţi să achiziţioneze Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), în insolvenţă din ianuarie 2013, a declarat Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului petrochimic.

„Unul dintre potenţialii cumpă­rători este o firmă românească, de fapt sunt două firme româneşti, unul este un consorţiu, cealaltă este o firmă din domeniul pieţei de capital. Nu cred că respectivele firme vor să le fie date numele, dar există scrisori de intenţie în acest sens“, a spus Piperea ieri într-o conferinţă de presă.

SIF Transilvania, societate de investiţii listată la bursa din Bucureşti, este interesată să cumpere combi­na­tul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, dar numai cu condiţia preluării „la pachet“ şi a rafinăriei Arpechim Piteşti, care aparţine OMV Petrom (SNP) şi urmează să fie demolată.

Societatea de investiţii cu active în gestiune de 1,1 miliarde de lei a cumpărat încă din 2014 caietul de sarcini pentru achiziţia Oltchim. Tranzacţia s-a blocat însă din cauza unor „conjuncturi geopolitice nefavo­rabile“ şi pentru că statul nu a putut garanta că privatizarea combinatului va include şi rafinăria, declara în octombrie 2015 pentru ZF Mihai Fercală, directorul general al SIF Transilvania.

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

Gheorghe Piperea a mai spus că cea mai potrivită modalitate de reor­gani­zare a Oltchim este reprezentată de trecerea tuturor activelor produc­tive, a licenţelor, autorizaţiilor, con­trac­telor şi personalului pe o societate nou construită, în aşa fel încât toate părţile sociale care rezultă să poată să fie vândute în cea mai bună procedură fiscală.

„O societate care să fie vândută către un investitor ar trebui să conţină şi platforma petrochimică Bradu, chiar dacă trebuie să cheltuim între cinci şi şase milioane de euro anual pentru conservare. Pe măsură ce trece tim­pul, şansele ca aceasta să funcţio­neze se diminuează. Pentru a trece toate licenţele, autorizaţiile pe această so­cie­tate este nevoie de o cheltuială de până la un milion de euro. 300.000-400.000 de euro sunt doar cheltuielile cu cartea funciară. Eu aş prefera ca acest Oltchim să nu se mai vândă. Prin­cipala măsură a planului este crea­rea unei noi societăţi şi să se vândă.“

Combinatul a încheiat anul 2015 cu afaceri de 167 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de anul anterior, compania revenind pe plus din activitatea principală, cu un rezultat operaţional de 9,6 milioane euro, faţă de valori negative în 2010-2014.

Din activitatea curentă, Oltchim a consemnat o pierdere totală brută de 8,2 milioane de euro, reprezentând, însă, o îmbunătăţire cu 34,6 milioane euro faţă de anul 2014 şi cu 64,2 milioane euro faţă de anul 2013.

Oltchim a efectuat anul trecut investiţii şi reparaţii majore în valoare de 3,8 milioane de euro.În prezent combinatul are 1.936 de angajaţi iar pe cei care au fost scoşi din producţie, conducerea ar vrea să-i readucă în producţie.

Principalii clienţi ai combinatului provin din Europa( Italia, Germania, Spania, Polonia, Ungaria, Turcia). Circa 70% din producţia Oltchim merge la export.

Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate, potrivit unui comunicat al companiei. Astfel, la polioli - polieteri vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de anul trecut, iar vânzările de produse clorosodice au înregistrat o creştere cu 3%.

Societatea estimează pentru 2016 obţinerea de profit pe total activitate, respectiv acoperirea integrală a cheltuielilor cu amortizarea şi cheltuielilor financiare. Ultimul an când Oltchim a înregistrat profit pe total activitate a fost anul 2006.

Astfel, la o cifră de afaceri de 168 milioane euro aproximativ aceeaşi valoare ca în 2015, preţurile de vânzare fiind mai scăzute decât media anului 2015 determinate de reducerea preţurilor la petrol, societatea estimează EBITDA de 12,3 milioane euro, respectiv cu 2,7 milioane euro mai bun decât în anul 2015 şi profit din exploatare de 330.000 euro.

Profitul pe total activitate este estimat pentru anul acesta la 110.000 de euro.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Acţiunile OLT au crescut cu 3,19% în şedinţa de ieri, pe o piaţă în stagnare, până la o cotaţie de 0,356 lei/unitate. Capitalizarea bursieră a companiei este de 122 milioane de lei.