Takata a schimbat conducerea fabricii de volane de la Arad

Autor: Adelina Mihai 28.01.2016

Dan Tulvan, 45 de ani, exe­cu­tivul care a condus fabrica din Arad a producătorului de com­po­nente auto Takata Petri, a plecat de la conducerea unităţii de pro­ducţie după cinci ani. În locul său a fost numit Ştefan Toader, fostul adjunct al lui Tulvan.

În România, japonezii de la Takata au două fabrici la Arad (una producătoare de volane şi una care produce centuri de sigu­ranţă) şi una la Sibiu (unde se pro­duc saci pentru airbaguri), rapor­tate pe două entităţi juridice dife­rite (Takata România SRL – pentru activităţile de la Arad - şi Takata Sibiu SRL).

În prezent, top managementul enti­tăţii care gestionează activi­ta­tea de la Arad a Takata este format din doi directori de fabrici şi un director administrativ.

„Am plecat de câteva luni de la conducerea fabricii Takata din Arad, din dorinţa de a face şi altceva. Am intrat în zona de consultanţă“, a spus Dan Tulvan, care a coordonat o echipă de circa 4.000 de angajaţi ai fabricii de volane Takata din Arad. Absol­vent al Facultăţii de mecanică din cadrul Universităţii Politehnice din Timişoara, Tulvan a ocupat funcţia de director de fabrică al Takata timp de cinci ani. Anterior po­ziţiei deţinute la Takata, el a fost director general al Hirschmann România, producă­tor austriac de cablaje şi aplicaţii auto (în perioada 2007- 2010).

De la începutul acestui an, conducerea fabricii de volane Takata din Arad a fost preluată de Ştefan Toader, care iniţial a fost director interimar timp de câteva luni. Toader lucrează din 2003 în cadrul companiei şi anterior a fost director ad­junct al fabricii de volane Takata.

Din top managementul Taka­ta România (Arad) mai fac parte Valentin Ile, directorul fabricii de centuri de siguranţă şi managerul expat Christian Wienands, directorul comercial al companiei.

Takata România SRL (Arad) a avut în 2014 o cifră de afaceri de 1,97 miliarde de lei (cu 17,5% mai mult faţă de 2013) şi un profit net de 97,8 milioane de lei (cu 45% peste nivelul din anul anterior), potrivit datelor raportate de com­panie la Ministerul de Finanţe. Pe această entitate juri­dică, numărul mediu de angajaţi era de 4.103 în 2014. În prezent, cele două fabrici din Arad şi sediul comercial din acelaşi judeţ au împreună circa 5.500 de salariaţi.

Potrivit surselor din industria serviciilor de executive search, salariile directorilor de fabrici din industria auto pornesc de la circa 6.000 de euro net pe lună plus beneficii şi pot ajunge la 10.000 - 15.000 de euro net pe lună plus beneficii în cazul directorilor de fabrici cu 4.000 - 5.000 de salariaţi.

Cealaltă entitate juridică a japonezilor în România, Takata Sibiu (fabrica producătoare de airbaguri), a avut în 2014 o cifră de afaceri de 448 de milioane de lei (cu 7% peste nivelul din 2013), un profit net de 70 de milioane de lei (cu 8% mai scăzut decât în anul anterior) şi un număr mediu de peste 2.200 de salariaţi.