Prună: Raportul MCV, pozitiv. CE nu a putut constata însă progrese privind imunitatea

Ziarul Financiar 28.01.2016

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că raportul MCV arată progresele sistemului judiciar, DNA, ÎCCJ, ANI şi parchetele confirmând un trend ascendent în eficienţa combaterii corupţiei, astfel încât se poate vorbi despre premisele finalizării MCV, însă rămâne problema imunităţii parlamentare.

Ministrul Justiţiei a precizat, miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că raportul emis de Comisie Europeană este un raport pozitiv, care notează progresele făcute de instituţiile din sistemul judiciar, în domeniul controlului integrităţii şi al combaterii corupţiei, ea adăugând că fără "profesionalismul" judecătorilor şi al procurorilor acest lucru nu ar fi fost posibil.

Raluca Prună a mai spus că, după 10 ani de la instituirea Mecansimului de Cooperare şi Verificare şi după trei rapoarte pozitive consecutive, se poate vorbi despre premisele finalizării mecansimului, într-un orizont de timp apropiat. Întrebată însă de jurnalişti care sunt aşteptările sale cu privire la finalizarea procesului MCV, ministrul a spus că este prematur şi neserios să dea un termen. "Nu aş vrea să mă pronunţ, eu, ca ministru, am datoria de a mă concentra pe ceea ce mai rămâne de făcut şi este consemnat în raport" a comentat Raluca Prună, insistând că, faţă de alte state, România a dovedit că a făcut progrese.

Ministrul a amintit că în chestiunea imunităţilor parlamentare Comisia nu a putut constata un progres. În context, ea a afirmat că speră ca membrii Parlamentului să citească raportul astfel încât "să ne putem aşeza la masă pentru a vedea ce este de făcut".

"Sper ca membrii Parlamentului să citească Raportul MCV aşa cum au făcut-o de fiecare dată. Mai sper să ne putem aşeza la masă astfel încât să putem discuta despre ce rămâne de făcut. Pentru că într-adevăr, Parlamentul şi activitatea Parlamentului în ce priveşte chestiunea imunităţilor, ca să fim foarte precişi, este un subiect în care Comisia nu a putut constata un progres, în care Comisia spune că mai sunt lucruri de făcut, şi din punctul ăsta de vedere, da, este datoria mea să discut cu Parlamentul şi sunt sigură că fac şi ei propria lor analiză", a spus Prună.

România a continuat să obţină progrese pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite împreună cu Uniunea Europeană, dar sunt necesare eforturi suplimentare în combaterea corupţiei la toate nivelurile şi pentru asigurarea independenţei justiţiei, recomandă raportul CE elaborat prin instrumentul MCV.

"În acelaşi timp, faptul că mai multe dintre recomandările din raportul privind MCV din 2015 rămân valabile arată că reforma nu se bucură de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective", arată raportul Comisiei Europene.