Directorul executiv al Băncii Carpatica răsuflă uşurat: a reuşit să salveze banca după doi ani dificili, cu multe credite neperformante şi cu discuţii tensionate cu acţionarul majoritar

Autor: Cristian Hostiuc 29.01.2016

Johan Gabriels, directorul general al Băncii Carpatica, care a fost ”trimis” acum mai bine de doi ani la Sibiu de BNR pentru a prelua conducerea unei bănci cu probleme, răsuflă uşurat acum: a găsit un nou investitor care face o infuzie de capital şi readuce banca în limitele de solvabilitate şi lichiditate, obiectiv care trebuia neapărat îndeplinit.

”A fost nevoie de un efort considerabil şi susţinut pentru a face faţă problemelor istorice, precum portofoliul de credite neperformante, şi pentru a construi un climat de încredere în relaţia bancă-acţionari-clienţi- autorităţi de reglementare. Da, au existat unele puncte de vedere diferite şi unele decizii au fost dificile, dar în permanenţă echipa a fost pregătită şi angajată pentru realizarea obiectivului stabilit, acela de a atrage capital suplimentar necesar continuităţii şi dezvoltării pe mai departe a băncii. Banca Carpatica - o bancă restructurată care a reuşit să menţină o bază de lichiditate valoroasă - reprezintă una dintre acele oportunităţi pe care un investitor cu viziune ştie că trebuie să le fructifice”, a spus Johan Gabriels într-un comunicat remis BVB. 

Pe ultima sută de metri, după căderea discuţiilor cu fondul american de investiţii JC Flowers, Banca Carpatica a reluat negocierile cu Nextebank şi în trei săptămâni a ajuns la un acord, prin care acest nou investitor va cumpăra acţiunile deţinute de Ilie Carabulea şi asociaţii în banca din Sibiu, iar apoi va subscrie într-un plasament privat noile acţiuni, care să permită o infuzie de capital. În total, Nextebank va prelua aprope 55% din Banca Carpatica pentru 122 milioane de lei. 

”Intenţionăm ca după parcurgerea tuturor procedurilor legale necesare, să demarăm şi un proces de fuziune între Banca Carpatica şi Nextebank. Sperăm ca alături de echipele ambelor bănci să construim o bancă locală de succes, profitabilă şi cu model de business inovativ”, a spus Horia Manda, preşedintele Consiliului de Administraţie al Nextebank în acelaşi comunicat.

Horia Manda a anunţat că după finalizarea tranzacţiei dintre Nextebank şi Carpatica, noua entitate se va uita după alte oportunităţi de achiziţie în piaţă.

Banca Carpatica are o capitalizare bursieră de 112,3 milioane lei, acţiunea băncii având o evoluţie pozitivă în şedinţa de vineri, cu un plus de aproape 2%. Preţul mediu pentru un titlu Banca Carpatica este de 0,1 lei.